Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen varnade för NKS-upplägg

Publicerad: 23 november 2015, 10:00

Moderatledningen i Stockholm valde en OPS-finansiering av Nya Karolinska Solna NKS, trots att regeringen avrådde från det, enligt Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

Alliansmajoriteten i Stockholms läns landsting drev hårt en ny modell för finansieringen av det nya storsjukhuset NKS. Genom en så kallad OPS-lösning låter en offentlig verksamhet privata aktörer låna upp pengar till stora projekt.

Förra finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) och politiskt tillsatta tjänstemän ska, enligt SvD, flera gånger varit uppkallad till finansdepartementet för att förklara sig. Finansdepartementet varnade för att landstinget valde en dyr och riskabel finansiering, som intecknade framtiden och rundade budgetreglerna. Dessutom fanns det endast en anbudsgivare, Skanska.

Såväl finansminister Anders Borg som statsminister Fredrik Reinfeldt ska, enligt tidningen, ha försökt stoppa att moderatledningen fullföljde upphandlingen. De var, enligt SvD:s analys av nyheten, angelägna om att Nya Moderaterna inte skulle förknippas med en politik som präglas av önsketänkande och slapp finansiering.

Partiet ville inte heller i för hög grad förknippas med privatiseringar.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev