lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill ha bastjänstgöring för läkare

Publicerad: 22 november 2017, 04:00

Regeringen föreslår en ettårig bastjänstgöring för läkare som ska införas i samband med den nya läkarutbildningen utan AT.

Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällSocialstyrelsen

Det förslag som regeringen lägger fram i dag gäller under förutsättning att den nya sexåriga läkarutbildningen införs. En utbildning som ska ge möjlighet till läkarlegitimation efter examen, i stället för efter AT som i dag. Regeringens förslag på hur den nya läkarutbildningen ska se ut i sin helhet väntas under 2018.

Men redan nu lägger regeringen alltså fram ett förslag om bastjänstgöring som ska vara en gemensam introduktion till ST för alla läkare. Regeringen följer det utredningsförslag Jens Schollin lämnade i maj där han föreslog en ettårig bastjänstgöring. Regeringen föreslår att bastjänstgöringen ska vara ettårig som norm men med visst utrymme för flexibilitet. Socialstyrelsen föreslås få i uppdrag att utarbeta föreskrifter och målbeskrivningar utifrån tio generella lärandemål som ska uppnås under bastjänstgöringen.

– Att förnya läkarutbildningen och få en smidigare väg till att bli färdig specialist är en viktig del av det strategiska arbetet för vårdens personalförsörjning, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Den kliniska placeringen under bastjänstgöringen ska innehålla tre till fyra månader inom primärvård och motsvarande tid inom akutsjukvård. Dessutom ska ”kunskaper inom psykiatri särskilt beaktas och rymmas inom bastjänstgöringen”. Formellt sett kommer bastjänstgöringen att räknas som en fristående del av ST. Den ska gälla både för läkare utbildade i Sverige och för läkare med utbildning i andra länder som vill specialisera sig i Sverige. I samband med att bastjänstgöringen införs föreslås den minsta tillåtna samlade längden för ST höjas från fem år till fem år och sex månader.

Regeringen beräknar att de första studenterna ska antas till den nya läkarutbildningen höstterminen 2020.

Relaterat material

Läkarförbundet vill ha klinisk bastjänst för alla

Argumenten för nya bastjänstgöringen går inte ihop

”Ny bastjänst skulle gynna framtida läkarförsörjning”

”Risk för flaskhals när AT ersätts med BT”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev