Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Regeringen vill ha fler kurser för ST-läkare

Publicerad: 5 Mars 2018, 13:53

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Regeringen vill ha ut fler specialistläkare snabbare. Därför ska Socialstyrelsen upphandla fler kurser.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällSocialstyrelsen

Regeringen har givit Socialstyrelsen två uppdrag som är kopplade till specialistläkare.  Det ena handlar om att upphandla fler specialistkompetenskurser under 2018 så att fler läkare kan fullgöra sin specialiseringstjänstgöring.

– Genom fler kurser och att se över hur vi kan lösa fördelningen av specialisttjänster över landet kan vi växla upp arbetet för vårdens kompetensförsörjning, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Det andra uppdraget innebär en kartläggning av hälso- och sjukvårdens tillgång på och långsiktiga behov av specialistläkare inom alla specialiteter både på nationell och regional nivå. Kartläggningen ska omfatta både privata och offentliga vårdgivare och ska göras utöver den årliga rapporteringen över tillgång och efterfrågan på legitimerad personal.

Kartläggningen ska resultera i ett förslag på hur dimensioneringen av ST-läkartjänster ska göras på ett mer effektivt sätt. Även Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting ska delta i kartläggningen.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev