torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill ha snabb lösning för Naloxon

Publicerad: 11 maj 2017, 07:53

Foto: Thinkstock

Redan i sommar vill regeringen ha en lösning på hur Naloxon ska bli tillgängligt för missbrukare. Därför ska frågan nu snabbutredas.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikLäkemedel

I nästa vecka ger regeringen ett uppdrag till Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att till början av juni snabbutreda frågan om hur Naloxon ska kunna bli tillgängligt för missbrukare av opioider.

– Det är en jätteangelägen fråga att kunna förhindra dödlighet vid överdoser. Vår förhoppning är att det ska finnas en lösning redan i början av sommaren, säger Karin Boman Röding, pressekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Naloxon används för att häva överdoser. Det kan inte missbrukas och är inte beroendeframkallande. Läkemedelsverket har tidigare avslagit ansökningar om licens för Naloxon med motiveringen att lagen inte tillåter att läkemedel skrivs ut för att kunna förmedlas till en okänd tredje part vid en överdos. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har sedan tidigare fått i uppdrag av regeringen att fram till den sista december utreda frågan om Naloxon.

Den tidigare utredningen ska fortsätta och föreslå en långsiktig lösning för hur Naloxon ska göras tillgängligt. Men regeringen vill nu alltså att myndigheterna ska utreda om det går att hitta en tillfällig lösning som kan genomföras snarast möjligt.

Relaterat material

Naloxon ska utredas

Regeringen vill snabbutreda Naloxon

Nej till läkemedel mot överdoser

Naloxon blir fråga för riksdagen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev