Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill skärpa straffen för hot mot politiker

Publicerad: 23 maj 2019, 11:15

Regeringen vill skärpa straffen för brott mot förtroendevalda och deras anhöriga. En remiss skickas till lagrådet i dag, uppger Ekot.


Ämnen i artikeln:

SKR

För ett år sedan frågade Dagens Medicin mer än 1200 förtroendevalda i landets regionfullmäktige om de utsatts för hat eller hot i sin roll som politiker. Från 40 procent av de som svarade blev svaret ja. Av dem funderade var femte på att lämna sitt uppdrag. Enkäten visade också att få valde att polisanmäla kommentarer och hot.

För att få fler att anmäla tog Sveriges Kommuner och Landsting, SKL tillsammans med Brottsoffermyndigheten fram en skrift tidigare i år. Den innehåller beskrivningar av autentiska brottsfall och hur rättsväsendet bedömt händelsen.

– Vi behöver göra upp med attityden att hot och hat är något som man ska behöva tåla i ett förtroendeuppdrag. Att vara utsatt är tufft och händelser bör alltid anmälas, sa Lena Micko (S), då ordförande för SKL, i ett pressmeddelande i samband med lanseringen.

SKL har också velat se en straffskärpning och nu ser det ut som om det kan bli verklighet. Enligt det lagförslag som Sveriges Radio läst ska det införas en särskild straffskärpningsgrund för brott som begås mot en förtroendevald politiker på samtliga nivåer, eller en nära anhörig till hen, om brottet kan kopplas till uppdraget.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Ekot att ett angrepp mot en politiker också är ett angrepp på demokratins funktionssätt.

– I värsta fall kan det ju innebära att människor inte vågar ta förtroendeuppdrag längre och då faller hela grundvalarna för demokratin, säger Morgan Johansson.

Den nya lagen är tänkt att införas från och med 1 januari nästa år.

Relaterat material

Hat och hot har blivit vardag för politiker

Hon vägrar vika sig trots mordhoten

SKL vill att fler politiker polisanmäler hot och hat

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev