söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill utreda organdonation igen

Publicerad: 15 januari 2018, 07:21

Socialminister Annika Strandhäll.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det råder stor brist på organ i Sverige, men ny lagstiftning som ska öka antalet donationer drar ut på tiden. Nu vill regeringen att frågan ska utredas på nytt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

Transplantation

Hösten 2015 presenterades en utredning om hur organ bättre kan tas till vara. Bland annat föreslogs att anhöriga ska tillfrågas om organdonation i de fall där det inte finns hopp om bättring för en patient på en intensivvårdsavdelning.

Även om det är en möjlighet i många andra länder så rimmar förslaget illa med den svenska grundlagen där individers rätt till samtycke om vård garanteras, anser regeringskansliets jurister.

– Det visar sig helt enkelt, att de juridiska analyserna i den utredning som nu ligger inte håller, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

Omkring 800 personer i Sverige väntar på ett organ för transplantation. Mellan 30 och 50 personer hinner varje år dö innan de får exempelvis en njure, lever eller nya lungor. Trots att en majoritet av svenskarna är villiga att donera organ efter döden är andelen transplantationer lägre än i många andra länder.

I väntan på den nya utredningen kommer regeringen nu på torsdag att besluta om att inrätta ett nationellt donationsfrämjande centrum under Socialstyrelsen, samtidigt avskaffas det nuvarande rådet för organ- och vävnadsdonation.

Organtransplantationer 2017

Antalet personer som donerade sina organ efter döden: 188

Njurtransplantationer: 474, varav 125 med levande donator

Hjärttransplantationer: 62

Lungtransplantationer: 64

Levertransplantationer: 181

Patienter på väntelistan 800, varav 680 väntar på en njure (per 30/9 2017)

Källor: Svensk Transplantationsförening och Socialstyrelsen

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev