tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Region Skåne lånar 3,5 miljarder till nya sjukhusbygget

Publicerad: 21 juli 2020, 10:51

Region Skåne har undertecknat ett låneavtal med Europeiska Investeringsbanken på 3,5 miljarder kronor. Pengarna ska användas för att modernisera och bygga ut universitetssjukhuset i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhus

NH

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Verksamheten bedrivs i dag i byggnader från 1960- och 1970-talen som inte längre är lämpade för ändamålet. Två nya byggnader kommer att byggas inom det befintliga campusområdet vid universitetssjukhuset i Malmö ska renoveras.

Varför ett EIB-lån?
– Region Skåne har för närvarande stora investeringar där en del av dessa måste lånefinansieras, säger Lennart Henricsson, finansechef, Region Skåne.

– Region Skåne har ett obligationsprogram som utnyttjas för upplåning och för att diversifiera upplåningen utnyttjas även EIB som långivare. Lånet hos EIB är en låneram där regionen ges möjlighet att under flera år framåt lyfta delar av den upplåning som krävs för att finansiera sjukhusinvesteringarna.

– Detta ger en långsiktighet och trygghet i finansieringen samtidigt som villkoren är i paritet med upplåningen i obligationsprogrammet. Att ha olika upplåningsmöjligheter konkurrensutsätter upplåningen och säkerställer att Region Skåne lånar till de mest fördelaktiga villkoren vid varje upplåningstillfälle.

Ska EIB-lånet användas till någon särskild del?
– Lånet ska användas till att finansiera de nya sjukhusbyggnaderna på Malmö sjukhusområde som i sig är kalkylerade till cirka sju miljarder kronor, säger Lennart Henricsson

Hur finansieras de andra delarna?
– Resterande del finansieras med egna medel, säger Lennart Henricsson
Den totala investeringsramen är cirka 12,25 miljarder, exklusive utrustning, säger Magnus Windblixt, förvaltningschef, Regionfastigheter

Lars Nihlén, verksamhetsområdeschef strategiska projekt, regionfastigheter säger att tidplanen i stort följs.

– Vi har haft lite förseningar av materialleveranser till följd covid-situationen, men leverantörerna tror att vi kan arbeta in den tiden som gått förlorad.

Relaterat material

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Vd om nya S:t Eriks ögonsjukhus: ”Man behöver planera dynamiskt”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev