Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Region Stockholm mot mångmiljonförlust

Publicerad: 12 juni 2019, 08:40

Framför allt är det ökade kostnader för hälso- och sjukvården som slagit hårt mot budgeten. Nu krävs åtgärder, meddelar regionens blågröna styre.


Prognosen är att Region Stockholm kommer att gå 630 miljoner kronor back under helåret 2019. Beskedet kommer från regionfullmäktige som samtidigt meddelar att det nu krävs besparingar.

Enligt ett pressmeddelande från den blågröna koalitionen är det framför allt ökade personalkostnader, inklusive hyrpersonal, och ökade kostnader för köpt hälso- och sjukvård som gör att budgeten går mot ett kraftigt underskott.

Det är första gången på 12 år som regionen går med förlust. Senast förra året gjordes en vinst på nästan 2,2 miljarder kronor.

I pressmeddelandet säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) att det kommer att bli ett ansträngande år för Region Stockholm.

– Som första steg krävs nu att berörda nämnder och styrelser rättar munnen efter matsäcken och tänder sparsamhetens lampa genom att se över administration, lokaler, förbrukningsmaterial och ha effektiva processer, säger hon.

Region Stockholm styrs av en koalition mellan Moderaterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Relaterat material

Jämtland Härjedalen drar ner 50 tjänster

”Det krävs krafttag för att hindra NKS från att sjunka”

Universitetssjukhus får inte ihop ekonomin

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev