Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Region Stockholm säger upp avtalen med tre vårdcentraler

Publicerad: 24 mars 2021, 14:55

Att vårdcentralerna inte redovisat korrekt vinst till Skatteverket tycker Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin, Region Stockholm, är nonchalant.

Foto: Izabelle Nordfjell

Region Stockholm säger upp vårdavtalen för tre vårdcentraler med omedelbar verkan.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmPrimärvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Det gäller Riddarens vårdcentral i Kista, Riddarens vårdcentral i Märsta samt Riddarens vårdcentral i Tyresö. Uppdragen för dessa verksamheter sägs upp omedelbart och ska vara helt avslutade senast 30 april 2021, meddelar regionen på sin hemsida. 

Vid ett antal stickprovskontroller 2018 och 2019 uppdagades brister i faktureringen. Det föranledde en djupare granskning där det bland annat uppdagades att Skatteverket bedömt överskott av tjänst till 2,7 miljoner kronor mer än vad ägaren uppgett för dessa två år. 

”Som en skattefinansierad verksamhet ser vi allvarligt på avtalsparter som inte bedöms lämna korrekta uppgifter till Skatteverket. Det visar på en nonchalans av hanteringen av ersättningen bolagen får av Region Stockholm som är skattemedel”, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin, Region Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Vid den fördjupade granskningen framkom också omfattande brister i faktureringsrutiner och allvarliga brister kring hantering av läkemedel. En av de felaktigheter som uppdagats var så allvarlig att regionen valde att göra en polisanmälan. 

Vårdcentralerna hade 19 200 patienter listade den 31 januari, enligt regionen kommer dessa att informeras om att de behöver lista sig på andra vårdgivare. 

Dagens Medicin har sökt vårdcentralernas vd. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev