Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Region Uppsala drar åt svångremmen

Publicerad: 21 september 2018, 10:49

Ett beslut om sparåtgärder som gäller fram till sista december har tagits av regionen, men en öppning för fortsatta anställningar inom den kliniska verksamheten finns.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetRegion Uppsala

Det nya beslutet innebär ett generellt stopp för nya anställningar, men inom sjukvården kan fortsatta anställningar gå igenom om det “krävs för att motverka kapacitetsbrist och fasa ut beroende av hyrpersonal”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

–Sjukvård är det viktigaste vi sysslar med och handlar om liv och död, och det äventyras på intet sätt. Det finns en hel del annat man kan titta på, säger Börje Wennberg (S), ordförande i regionstyrelsen.

Om en anställning uppfyller någon av de två undantagskriterierna får sjukvårdsenheterna själva bedöma, menar Börje Wennberg. Det regionen i stället valt att titta på är anlitande av konsulter, övernattningar i samband med konferenser och icke akuta inköp som nu beläggs med förbud.

De nya sparåtgärderna har kommit till stånd på grund av en kraftigt försämrad prognos av det ekonomiska resultatet för 2018.

–Akademiska sjukhuset indikerar nu ett överskridande på 250 miljoner i år, och det finns inte möjlighet att låta det rulla på. Tillåts det så går vi snart utan resurser för att driva en effektiv och fungerande sjukvård, säger Börje Wennberg.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev