Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Region vill ha 900 miljoner kronor från regeringen

Publicerad: 27 maj 2015, 11:58

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister, är en av tre ministrar som fått Region Jämtland Härjedalens framställan.

Foto: Pax Engström Nyström

Region Jämtland Härjedalen dras med stora underskott. Så stora att regionen nu vädjar om dialog och 900 miljoner kronor från regeringen.


Det är regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson som har ordet i en skrivelse till regeringen med ärenderaden ”Framställan om dialog om det ytterst svåra ekonomiska läget i Region Jämtland Härjedalen”. Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat lever regionen just nu med stora besparingskrav. Det rekordstora budgetunderskottet kräver att sjukvården drar ner med 240 miljoner kronor inom primärvården och slutenvården.

Men kostnaden för stålbadet blir för stor, anser regionen i brevet, eftersom den samtidigt måste satsa på omställning och utveckling för att möta framtiden. Regionstyrelsens ordförande beskriver ett moment 22 där det saknas ekonomisk kraft att effektivisera vårdflöden, implementera distansoberoende teknik och utveckla den viktiga primärvården.

Regionen vill diskutera tre saker med regeringen:

Ett omstruktureringsbidrag på 100 miljoner kronor per år under sex år.

Ett avskrivningslån på 300 miljoner kronor för fastighetsförändringar.

Och en förändring av vissa regler i kostnads- och inkomstutjämningssystemet eftersom regionen anser att försämrade utjämningsbidrag haft en stor negativ inverkan på Jämtland Härjedalens ekonomi.

Relaterat material

Tajtare bemanning i Östersund när regionen sparar

Region står inför stålbad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev