torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regiondirektör tar time out – aktuell i utredning om muta

Publicerad: 30 augusti 2022, 13:09

”Jag har blivit kontaktad av utredare på polisen”, uppger Alf Jönsson, som i samband med detta tar time out. Enligt ett pressmeddelande från regionen den 30 augusti har han dock inte delgivits misstanke om brott. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

UPPDATERAD. Skånes regiondirektör Alf Jönsson lämnar sin post tillfälligt efter att ha blivit kontaktad av polisen. Enligt polisens nationella mediecenter är han berörd i en förundersökning kring givande och tagande av muta.

Ämnen i artikeln:

Alf JönssonRegion Skåne

MK


”I bästa samstämmighet har vi kommit fram till att jag tar en tillfällig time-out från min tjänst. Jag har blivit kontaktad av en utredare på polisen som signalerat att de vill träffa mig. Även om jag inte blivit delgiven misstanke om något brott vill jag inte riskera att detta på något sätt förflyttar fokus från det viktiga arbetet som bedrivs i Region Skåne, inte minst när det gäller att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården, och därför kliver jag tillbaka”, säger Alf Jönsson, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne på tisdagen.

Vad polisutredningen handlar om uppger sig Alf Jönsson inte ha kännedom om i nuläget. Han uppges i pressmeddelandet heller inte vara delgiven misstanke om brott.

Samtidigt skriver pressekreterare Karin Styrenius på polisens nationella mediecenter till Dagens Medicin att det pågår en förundersökning inom polisens nationella operativa avdelning, Noa, ”gällande givande och tagande av muta, ett ärende som berör Alf Jönsson. På grund av förundersökningssekretess finns det ingen mer information än detta som polisen kan förmedla”.

Alf Jönssons namn har tidigare förekommit i SVT: s granskning kring en middag som företaget Vårdinnovation bjöd på i samband med en upphandling av ett digitalt vårdverktyg i Skåne. Tre personer dömdes i våras till fängelse för mutbrott som begåtts i samband med upphandlingen.

I Region Skånes pressmeddelande uppges också att Alf Jönsson slutit en överenskommelse med ledande politiker i regionstyrelsen kring sin tillfälliga ledighet.

”Vi har kommit fram till att det bästa är att Alf Jönsson tar en time-out från sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne, med tanke på att han är aktuell i en polisutredning. Vi vill betona att vi inte har någon information om vad polisutredningen gäller”, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Dagens Medicin har sökt Alf Jönsson för en kommentar.

Läs också: Plats 11–50 på vårdens maktlista 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev