Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionen tar över nätläkarkostnader i Västmanland

Publicerad: 2 mars 2020, 13:41

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Kostnaderna för nätläkare har ökat kraftigt i Region Västmanland det senaste året. Nu tar regionen över den stora kostnaden för nätläkarna från vårdcentralerna.


Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

Region Västmanland har tidigare haft ett system där vårdcentralerna bekostar deras listade patienters samtal till nätläkare. Under 2019 kostade regioninvånarnas samtal till nätläkare vårdcentralerna drygt 12 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling mot tidigare år.

– Eftersom kostnaderna har ökat de senaste åren har vi landat i att det är rimligt att regionen tar en större del av kostnaden, säger Kenneth Östberg (S), regionråd och ordförande i utskottet för folkhälsa och sjukvård i Region Västmanland.

Förslaget är att regionen ska ta över 80 procent av kostnaderna. Beslut kommer att tas vid onsdagens regionfullmäktige. Enligt Kenneth Östberg har förslaget föregåtts av samtal med vårdcentralerna, som anser att de ökade kostnaderna blivit en börda.

– Det är klart att det här är resurser som annars skulle ha gått till vårdcentralerna. Vi ser också att de patienter som till största del använder sig av nätläkare ju inte är de vårdtunga kronikerna, säger han.

För ett samtal till nätläkare betalar vårdcentralerna 500 kronor som mest. Förra året betalade Citypraktiken i Västerås 915 000 kronor för nätläkarbesök, rapporterar P4 Västmanland.

– Det är mycket pengar. Det är en och en halv sjuksköterskelön. Hade det fortsatt så här hade det blivit två sjuksköterskelöner, säger Peeter Vinnal, verksamhetschef på Citypraktiken till P4 Västmanland.

Enligt Kenneth Östberg finns det risk för att kostnaderna ökar ytterligare under 2020. En utveckling han tycker är olycklig eftersom resurserna riktas mot den friskare patientgruppen.

– Det här är ett symptom på att vi i Sverige inte riktigt klarar primärvårdsuppdraget, och de krav patienterna har vad gäller väntetider och kontinuitet, säger han och fortsätter:

– Det finns en tveksamhet – framför allt bland läkare – till om det här är rätt använda resurser eftersom det blir efterfrågestyrd vård, i stället för behovsstyrd. Så visst är det ett bekymmer och en olycklig utveckling, säger Kenneth Östberg.

Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

Dela artikeln: