Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionen vill förbättra ambulansprioriteringen

Publicerad: 23 september 2019, 11:34

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Efter en artikelserie i Göteborgs-Posten vill regionstyrelsen i Västra Götaland förbättra prioriteringsfunktionen för regionens ambulanssjukvård.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdVästra Götalandsregionen

Prioriteringsfunktionen når inte upp till ställda målsättningar och regionens ledande partier Grönblå samverkan vill nu vidta åtgärder, meddelar de i ett pressmeddelande. De vill därför att regionfullmäktige ”bemyndigar regionstyrelsen att leda och genomföra processen för att åtgärda bristerna och dessutom kunna bemyndigas att fatta beslut om ett eventuellt genomförande av en upphandling av prioriteringsfunktionen av en annan utförare”, skriver de i pressmeddelandet.

Sedan Sjukvårdens larmcentral, Västra Götalandsregionens enhet för mottagning av medicinska nödsamtal, tog över ambulanslarmen från SOS Alarm har tiderna för ambulansen att komma fram ökat. Det visar en granskning av Göteborgs-Posten.

Den egna verksamheten Sjukvårdens larmcentral tog över från SOS Alarm i april. Men första tiden har varit problematisk. ”SVLC klarar inte sitt uppdrag”, skriver regionens tjänstemän i handlingar som tidningen har tagit del av.

Kostnaderna har blivit större än väntat och verksamheten har haft svårt att rekrytera personal. Dessutom finns det inte plats för tillräckligt många anställda i lokalerna.

– Det är ytterst olyckligt att denna situation uppstått för alla inblandade parter. Inte minst för invånarna i Västra Götaland som har rätt att förvänta sig bättre. Det har dessutom gått prestige i den här frågan och det är oacceptabelt. Nu krävs det att stå upp och ta ansvar och att åtgärder vidtas för att komma till rätta med problemen, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

Grönblå samverkan består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev