Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionerna ska få hjälp med vårdskulden

Publicerad: 26 juni 2020, 13:43

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

I september ska Socialstyrelsen presentera en plan för hur myndigheten ska kunna stödja regionernas hantering av vårdskulden. Det har regeringen beslutat.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Som Dagens Medicin berättat under våren har pandemin inneburit inställd elektiv vård och inställda operationer, som regionerna behöver hantera.

Därför får Socialstyrelsen i uppdrag att stödja regionerna och myndigheten får sommaren på sig att ta fram en plan tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner för hur det ska gå till. Enligt regeringsuppdraget ska planen innehålla en beskrivning av ändamålsenliga och effektiva insatser, samt en redogörelse för vilka insatser som går att genomföra utifrån befintliga data.

Om kraven på regionernas rapportering behöver ändras ska Socialstyrelsen också föreslå hur den ska ändras.

Det tvådelade uppdraget innebär också att myndigheten ska följa och analysera utvecklingen av väntetider och vårdköer, med särskilt fokus på covid-19. Uppdraget gäller både specialistvård och primärvård och regeringen skriver i uppdraget att uppföljningen även ska beskriva utvecklingen av väntetider och köer inom olika vårdområden och regioner, både innan, under och efter utbrottet av covid-19.

Regeringen vill också att Socialstyrelsen senast vid årsskiftet ska lämna förslag på hur regeringen ska kunna få kontinuerliga lägesbilder över utvecklingen av väntetider och vårdköer. Huruvida den statisktik som redan redovisas via SKR:s Väntetider i Vården inte anses tillräcklig i det fallet, framgår inte av uppdraget.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev