tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionpolitiker avfärdar kritik som ”gruppsykos”

Publicerad: 21 april 2022, 13:24

Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande i Dalarna anser att kritiken från 31 höga vårdchefer i regionen liknar en ”gruppsykos”. Arkivbild. Foto: Linda Axelsson/Bildbyrån

31 vårdchefer i Dalarna skriver att regionen präglas av tystnadskultur och uppgivenhet. Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) kallar kritiken för ”gruppsykos”.

Ämnen i artikeln:

Region Dalarna

JK


Det uppseendeväckande uttalandet gjordes i en artikel i Falu-Kuriren i påskveckan och har i sin tur mötts av kritik från såväl cheferna bakom brevet som av opposotionspolitiker och ledarskribenter.

Bakgrunden till de 31 vårdchefernas brev är dels hanteringen av Dalarnas utredning av vaccinkrav som kallas för ”undermålig och ogenomförbar”, dels hur det gick till när regionen avslutade chefsförordnandet för Åke Kjellin, tidigare divisionschef med ansvar för bland annat ambulanssjukvården.

Läs också: Dalarnas regiondirektör lämnar sin tjänst med omedelbar verkan

”Det stora antalet högre chefer som under den senaste tiden fått sluta sina uppdrag skapar en tystnadskultur och en uppgivenhet inom organisationen”, skriver de 31 verksamhets- och divisionscheferna i brevet som Falu-Kuriren tagit del av.

Ulf Berg å sin sida anser att det är ett fåtal personer som fått sluta och tror att verksamhetscheferna inte hade tyckt att de besluten var felaktiga om de hade känt till bakgrunden. ”Men här är man ute i en gruppsykos – eller ett grupptryck kanske man ska säga – utan att ha en aning till skälen”, säger han till Falu-Kuriren.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev