tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionråd ställer covidkrav på regeringen

Publicerad: 11 december 2020, 10:41

Liberalerna i de tre största regionerna vill ha besked från regeringen om statsbidrag och fribelopp. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Ledande liberaler i storregionerna kräver regeringen på svar om bland annat statsbidrag och slopade läkarintyg.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion StockholmVästra GötalandsregionenFörsäkringskassanLena Hallengren

LB


Avskaffa kravet på läkarintyg, ge besked om statsbidragen, få pandemilagen på plats och ta bort fribeloppsgränsen för vårdstudenter. Så ser kravlistan från regionråden ut.

Listan som skickades under fredagen är undertecknad av Anna Starbrink (L), regionråd i Region Stockholm, Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götalandsregionen och Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne. Alla tre är också ordförande i respektive hälso- och sjukvårdsnämnd. 

Både professionsföreträdare och Gilbert Tribo har under hösten varit kritiska till att Försäkringskassan återinförde krav på läkarintyg från sjukdag 15. De tre regionråden uppmanar regeringen att ”inleda en dialog med Försäkringskassan för att återgå till det regelverk som gällde i våras för att minska belastningen på primärvården och förenkla tillvaron för våra medborgare”.

I våras avskaffades fribeloppet för vårdstudenter under 2020 för att de skulle kunna jobba utan att förlora studiemedel. De tre regionföreträdarna vill att de reglerna förlängs under första halvåret 2021.

Regeringen, måste också se till att den pandemilag om föreslagits bereds snabbt och kommer på plats tidigare än utlovat. ”När läget är som allvarligast kan därför lagstiftningen inte vänta till den 15 mars”, skriver regionråden.

De vill också ha tydliga besked från regeringen om statsbidragen för 2021. Staten har lovat att stå för de extra kostnader som regionerna haft för covid-19 under 2021.

”Regeringen måste ge garantier till regionerna om att full ersättning för extrakostnader avseende covid-19 gäller även under 2021” skriver regionråden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev