Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionråd vill kunna sparka ovaccinerad personal

Publicerad: 27 september 2021, 14:34

Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill att arbetsgivaren ska kunna ge personal som väljer att inte vaccinera sig sparken.

Foto: Jessica Gow/TT

Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill kunna ge personal inom vård- och omsorg som inte vaccinerar sig mot covid-19 sparken. (4 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion Stockholm

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Liberalerna i Region Stockholm vill att smittskyddslagen ändras så att vård- och omsorgspersonal som inte vill vaccinera sig kan tvingas sluta.

Läs också: Region Dalarna utreder vaccinkrav för personal 

– Frågan måste ställas på sin spets om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, ja då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd till Sveriges Radio Ekot.

Liberalerna vill att smittskyddslagen ändras så att anställda som kommer i kontakt med brukare och medborgare måste vara vaccinerade mot smittsamma sjukdomar.

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de valt att inte vaccinera sig. Vi föreslår att vi ser över smittskyddslagen och skärper den så att arbetsgivare inom vård och omsorg ska kunna ställa krav på medarbetare att de faktiskt vaccinerar sig, säger hon.

Förslaget möter dock internt motstånd. Liberalernas partisekreterare Juno Blom säger till Sveriges Radio Ekot att frågan om att ändra smittskyddslagen inte har varit uppe på bordet och att det i stället handlar om att motivera till vaccinering och i vissa fall omplacera personal. 

Partiets riksdagsgrupp kommer inte att arbeta för en ändring av smittskyddslagen, enligt Juno Blom.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-01

Alla ska få ett eget val att få vaccinera sig eller inte, ingen ska bli utsatt för tvång, tycker det är vansinne att det ens kommer på tal. Vaccinerade samt ovaccinerade går med någon form av skyddsutrustning på sig, antingen munskydd eller en kombination av munskydd och visir i patientnära arbete även om brukarna är symtomfria och personalen är ju såklart symtomfria när man är på arbetet. Ja men varför ska även vaccinerade följa den riktlinjen? Jo, vi som är vaccinerade kan också föra smittan vidare, trots vaccination, men att det är mindre risk för det men vi behöver ändå ha någon form av skyddsutrustning på oss för att det kan hända. Vi har större chanser att bli mindre sjuka än någon som är ovaccinerad, men vi kan ju fortfarande sprida smittan vidare. Varför skulle rekommendationer finnas kvar om att hålla avstånd om vaccinet tar bort smittspridningen? Vaccinet är givetvis bra och jag själv är dubbelvaccinerad, men det är ingen mirakelkur och som dessutom ger ett fog för tvång.

Vårdpersonal i äldreomsorgen.

 

2021-09-29

Alla politiker vet att man inte kan tvinga människor att vaccinera sig, eller hota med omplacering eller att ge sparken. Denna löjliga debatt tillför ingenting. 

Det är varje individs angelägenhet att bestämma över sin liv och hälsa. 

Vi bor fortfarande i Sverige.

Allmänläkare, Andres Tricallotis

 

2021-09-28

Hej! Delar åsikten, men själv är jag för vaccin men de ska vara eget val - tvång kan inte vara lösningen här då får man bevisa att vaccinet minskar smittspridningen för att skydda patienterna - Än så länge har rapporter motbevisat detta? Tvång kan inte vara rätt då de inte finns en riskfrihet i vaccinet även om covid-19 är förmodligen värre. Fler rapporter visar på bättre immunitet vid genomgången covid-19 än vid vaccineringen - svårt att bevisa att alla haft covid-19 dock, även om en idé att kunna försöka styrka detta hade varit bättre.

 ssk söker mer svar.

 

2021-09-27

Jag älskar mitt jobb och mina äldre kunder, jag respekterar alla rutiner, stannar hemma om jag känner mig sjuk men INGEN kan tvinga mig att göra nåt som jag inte vill med min kropp. Detta är diskriminering och liknar nästan diktatur, trodde aldrig jag skulle uppleva det i Sverige. Om dom äldre är vaccinerade då är dom skyddade, eller hur? Men samtidigt kan en vaccinerad smitta en ovaccinerad, det betyder att vaccinet stoppar inte smittspridning. Vem garanterar att vaccinet inte har allvarliga biverkningar? Hur blir det med dom som har allergier och inte kan vaccinera sig? Så mycket osäkerhet med allting.

Undersköterska hemtjänst

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev