söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionråd vill ta bort vårdmomsen i höstbudgeten

Publicerad: 22 augusti 2019, 12:26

Irene Svenonius, Region Stockholm, Carl-Johan Sonesson, Region Skåne, och Johnny Magnusson, Västra Götalandsregionen.

Foto: Anna Molander, fri bild, Catharina Fyrberg

De moderata regionråden i de tre största regionerna ställer krav på finansministern inför höstbudgeten. Bland annat vill de ha bort momsen på hyrpersonal.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion SkåneVästra GötalandsregionenVårdmoms

Svensk ekonomi mattas av och ett gemensamt pressmeddelande riktar Carl-Johan Sonesson, Region Skåne, Johnny Magnusson, Västra Götalandsregionen och Irene Svenonius, Region Stockholm, tre krav till finansminister Magdalena Andersson.

Irene Svenonius har tidigare kraftigt kritiserat den föreslagna omfördelningen i kostnadsutjämningssystemet, där de tre största regionerna tillsammans skulle få 2 miljarder kronor mindre.

Regionråden skriver att det är rätt att kompensera glesbygd för opåverkbara förutsättningar, men att staten borde finansiera de 3 miljarder kronor som ska omfördelas.

De vill också att momsen på inhyrd vårdpersonal tas bort.

– Att vårdköerna fortsätter att växa i stora delar av landet beror främst på bristen på personal, Beslutet om ökad moms riskerar att förvärra detta. Regeringen borde snarast se till att lösa problemet, säger Carl Johan Sonesson i pressmeddelandet.

De tre moderaterna vill också att regeringen låter statsbidragen till vården vara generella i stället för riktade, eftersom förutsättningarna skiljer sig åt i landet. Även Sveriges Kommuner och Landsting har argumenterat för att slopa riktade statsbidrag.

Höstbudgeten presenteras den 18 september.

Relaterat material

S vill ge mer pengar till skogslänen

Civilministern pressas om vårdmomsen

Momsbråk mellan regeringen och C

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev