Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionsamtal bryter samman

Publicerad: 24 november 2016, 14:53

Ardalan Shekarabi (S). civilminister, är besviken efter haveriet.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det blir inga nya storregioner från 2019. Regeringens samtal med oppositionen havererar.


Centerpartiets gruppledare och vice ordförande Anders W Jonsson säger att regeringen inte vill gå C till mötes i viktiga frågor. Också KD hoppar av.

- Regeringen har tyvärr nobbat våra förslag om att förändra Sverige så att makten flyttar ut från Stockholm till regionerna, säger Anders W Jonsson.

- Det är en besvikelsens dag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som lett samtalen.

Han säger att "Stureplansperspektivet" har segrat, till nackdel för regionala intressen.

- Det finns en vilja ute i landet, en annan i riksdagen, säger Shekarabi och bedömer att frågan om regionsammanslagningar nu är borta för lång framtid.

Regeringen gjorde i torsdagens samtal ett försök att få grönt ljus från Centerpartiet och Kristdemokraterna för två nya storregioner från 2019: Svealand och Götaland.

Mer makt lovades regionerna inom arbetsmarknad, utbildning och naturvård — men först efter en utredning. Liberalerna och Moderaterna hoppade av inför dagens samtal.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) sade i går till TT att antingen blir det en överenskommelse de närmsta dygnen eller så läggs frågan åt sidan för obestämd framtid.

Regeringen har övergett planerna på att bilda storregionen Norrland av de fyra nordligaste länen och landstingen eftersom motståndet anses vara för stort i Jämtland, men också i Norrbotten. Då finns det ingen mening med att gå vidare med bara Västernorrland och Västerbotten.

Däremot ville regeringen ha ett ja i samtalen för att bilda region Svealand av Dalarnas, Västmanlands, Gävleborgs, Uppsala, Södermanlands och Örebro län och landsting, samt att införliva Värmland i Västra Götalandsregionen och kalla den Götaland.

Regeringen föreslog, enligt ett förhandlingsbud som TT erfarit, att regionerna skulle bildas den 1 januari 2019. Organisationen för statliga myndigheter ska ses över så att den bättre stämmer överens med nya och existerande regioner och behov där.

Det ska vara uteslutet att tvinga kommuner att gå samman som en följd av regionerna. Staten ska satsa mer på generella än riktade statsbidrag till kommunerna.

Regeringen delar, enligt förhandlingsbudet, "Centerpartiets bedömning" att utbildning och arbetsmarknad är områden som passar för mer regional makt. Därför föreslås indelningskommittén, vars betänkande ligger till grund för planerna på storregioner, få uppdraget att utreda om vilka beslut som kan flyttas ut till regionerna när det gäller arbetsmarknad, utbildning och naturvård.

Men regeringen säger nej till förslag om att ha skatter som öronmärks för regioner eller särskilda ändamål. Det finns redan en metod för att omfördela och fördela resurser i Sverige, det kommunala utjämningssystemet, enligt regeringen.

Relaterat material

Regeringen släpper Region Norrland

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev