Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regionutredare vill skrota sjukvårdsregioner

Publicerad: 1 oktober 2015, 14:43

Storregioner som kan bära sjukvården på egen hand är möjliga att åstadkomma. Det är budskapet från regeringens regionutredare.


Expolitikerna Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C) har regeringens uppdrag att ta fram ett förslag på nya storregioner och ny statlig indelning av landet. De var optimistiska när de mötte media på torsdagen och berättade om de första två månadernas arbete i indelningskommittén som de har valt att kalla sig.

– Vi möter en väldigt positiv inställning både från myndigheter och från kommuner och landsting, sade Barbro Holmberg.

Hon berättade att utredarna också har träffat Vårdförbundet och inom kort ska träffa Läkarförbundet och Kommunal. Utredarna har även träffat Måns Rosén för att samtala om hans utredning om högspecialiserad vård.

– De förslag som utredningen om högspecialiserad vård kommer att lägga ligger väldigt mycket i linje med de förslag som vi kommer att lägga, sade Barbro Holmberg.

Kent Johansson konstaterade att de ska lägga förslag på regioner som kan bära sjukvården mer på egen hand än dagens landsting och att dagens sex sjukvårdsregioner inte längre kommer att behövas när den nya regionindelningen är klar. Han ser bara fördelar för sjukvården med färre regioner.

– Jag tycker inte att vi ska se det här som en centralisering av sjukvården utan som en möjlighet att höja kompetensen i sjukvården, sade Kent Johansson.

Men hur de nya regionerna ska se ut har de båda utredarna inget svar på än.

De undvek att svara på om de är beredda att köra över vissa landsting och regioner och lägga ett förslag som inte har stöd av alla de landsting och regioner som ska slås samman. Kent Johansson och Barbro Holmberg tycker att de har bättre förutsättningarna att lyckas än alla de tidigare regionutredningar som har misslyckats.

– Det finns en politisk vilja och en enighet om att det här är nödvändigt, sade Barbro Holmberg.

I februari nästa år ska utredarna lämna en första delredovisning till regeringskansliet där de bedömer om det finns förutsättningar för att bilda några nya storregioner från och med 2019. I augusti 2017 ska de presentera sitt slutförslag på hur den nya regionindelningen ska se ut.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev