Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reklam för icke godkänt vaccin – igen

Publicerad: 5 april 2018, 08:00

Annonsen var införd i en reklambilaga i Dagens Industri den 19 mars.

För två år sedan fälldes företaget Scandinavian Biopharma för att ha gjort reklam för ett icke godkänt diarrévaccin till allmänheten. Nu tycks företaget har gjort samma sak igen, vilket dock bestrids av företagets vd.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLif

Det är i en reklambilaga i Dagens Industri från den 19 mars i år som Scandinavian Biopharma har en annons med rubriken ”Diarrévaccin som räddar både liv och semestrar”.  I den textreklambaserade annonsen nämns det påstått ”banbrytande” vaccinet med namn och att det är i slutfasen med att testas mot diarréer orsakade av Etec-bakterien.

Enligt läkemedelslagen och läkemedelsbranschens etiska regelverk får man inte marknadsföra icke-godkända läkemedel, vilket kallas prelansering. Det är inte heller tillåtet att rikta reklam för receptbelagda läkemedel till allmänheten.

I ett ärende hos dåvarande Informationsgranskningsmannen allmänhet, IGMa, fälldes bolaget år 2016 bland annat  på dessa grunder för att bolaget gjort reklam för vaccinet i en annonsbilaga i Dagens Nyheter.

Då bestred bolaget att det skulle ha gjort några fel. Ungefär samma argument använder företagets vd Björn Sjöstrand till varför man enligt honom inte heller nu gjort några fel.

– Detta är inte prelansering. Vi vill påkalla uppmärksamhet kring vår forskning för eventuella investerare i framtiden, säger Björn Sjöstrand.

Mottagaren för reklam för läkemedel kan delas in två kategorier enligt regelverket: sjukvårdspersonal, inklusive förskrivare, samt allmänheten. Enligt Björn Sjöstrand har bolaget inte riktat sig mot någon av dessa kategorier.

– Vi riktar oss till investerare. Vi lärde oss bland annat från den förra fällningen att läsarna av en bilaga i Dagens Nyheter räknas som allmänhet. Därför valde vi en bilaga om life science i Dagens Industri i stället, säger han.

På nuvarande Informationsgranskningsnämnden, IGN, vid Läkemedesindustriföreningen Lif vill man inte kommentera om huruvida man kommer granska annonsen. Det blir i så fall först offentligt efter att ett beslut fattats i ett eventuellt ärende, enligt ledamoten Lars Rönnbäck.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev