Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rekordmånga vårdpartier ställer upp i landstingsvalet

Publicerad: 25 augusti 2006, 14:04

Valet 2002 blev ett genombrott för regionala sjukvårdspartier. Inför valet i höst satsar sjuk­vårdspartiet på riksdagen och partier med sjukvård högst på agendan ställer upp i rekordmånga landsting.


Sjukvårdspartier sitter i dag i sex region- och landstingsfullmäktige runt om i Sverige. Och om medvinden från valet 2002 håller i sig kan sjukvårdspartier ta sig in i ännu fler beslutande församlingar vid valet den 17 september.

Dagens Medicins genomgång av partier som har registrerat sig hos valmyndigheten för att delta i landstingsvalet visar att sjukvårdspartier ställer upp i elva landsting, två fler än vid senaste valet, se grafik här intill.

Vrinnevilista vill backa tillbaka  Ett av de nya sjukvårdspartier som ställer upp i höstens val är Vrinnevilistan, som leds av Lars-Göran Pettersson, överläkare vid röntgenkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Vrinnevilistan har bara sjukvård på partiprogrammet och vill att de senaste årens omorganisationer, där Vrinnevisjukhuset bland annat förlorat delar av den mest avancerade akutverksamheten till Linköping och där Motala blivit ett ortopediskt centrum, ska återställas.

Partiet föddes delvis ur den ideella före­ningen "Rädda Vrinnevi" som bildades i samband med att akuten i Norrköping stängdes, för att sedan öppnas igen.  - När vi såg att vi inte kom längre med föreningen fick vi erbjudande om att gå med i flera etablerade partier, men trodde inte att vi skulle få tillräckligt stora möjligheter att driva våra frågor där, säger Lars-­Göran Pettersson.

På en fråga om var partiet ska placeras på höger-vänsterskalan svarar han att "sjukvården ska vara offentligt finansierad" och att det bland partiets sympatisörer finns personer på hela den politiska skalan. Lars-Göran Pettersson är egentligen emot enfrågepartier. Vrinnevilistan kommer därför inte att delta i sjukvårdspartiets satsning mot riksdagen.

Fyra av nio i styrelsen är läkare, en sjuksköterska och en sjukgymnast. Lars-Göran Pettersson tycker att det är naturligt att sjukvårdspersonal engagerar sig i ett sjukvårdsparti eftersom de på nära håll ser politikens konsekvenser. Samtidigt tror han att det folkliga stödet är stort och att detta i kombination med flygblad, dekaler och knappmärken ska få 10 procent av östgötarna att lägga sin röst på Vrinnevilistan.

Sjukvårdsparti styr i Värmland  Den stora folkliga uppslutningen för akutverksamheten i Norrköping talar för att Vrinnevilistan ska nå framgång. Just starka protester mot strukturförändringar eller nedläggningar av sjukhus är, enligt Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, en viktig förutsättning för ett sjukvårdsparti.

- Det finns ingen fråga som engagerar väljare mer än förändringar eller nedläggningar inom sjukvården, säger han.  Det andra tydliga kännetecknet för sjukvårdspartier är att de hämtar väljare från båda politiska blocken.

Sjukvårdspartiet i Värmland är det enda som ingår i en styrande majoritet och är det största partiet i den borgerliga koalitionen i Värmland. Partiet fick över 17 procent av landstingsrösterna 2002. Landstingsrådet Erik Jansson tror på ett liknande resultat i höst.

- Vi har behållit vår medlems­kader på drygt 700 medlemmar. Det är viktigt för att vi ska få ut vårt budskap, säger han.  Lennart Nilsson påpekar att det är troligt att de sjukvårdspartier som hade stora framgångar 2002 kommer att drabbas av en rekyl i årets val när väljarna insett att partierna har haft svårt att infria sina löften.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News