måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reviderad läkemedelsstrategi kommer till hösten

Publicerad: 26 januari 2015, 11:57

Jämlik användning av läkemedel och snabb tillgång till nya preparat är ett par av de områden inom den nationella läkemedelsstrategin som Agneta Karlsson (S), statssekreterare på socialdepartementet, vill prioritera.


I fredags eftermiddag träffades representanter för cirka 15 aktörer inom läkemedelsområdet på socialdepartementet för att diskutera det fortsatta arbetet med den nationella läkemedelsstrategin som den förra regeringen sjösatte år 2011. Bland de aktörer som var inbjudna fanns bland annat Sveriges Apoteksförening, Läkemedelsindustriföreningen samt alla myndigheter som arbetar med läkemedel.

– Nu har vi påbörjat en uppdatering av strategin och till hösten räknar vi med att kunna presentera en ny reviderad version, säger Agneta Karlsson till Dagens Medicin.

Vad vill ni ändra på i den strategi som finns?

– För oss är det särskilt viktigt att fokusera på en jämlik användning av läkemedel. Vi vill också förstärka den delen i strategin som går ut på att snabbt ge patienter tillgång till nya innovativa läkemedel. Ett till område där jag tror att det behövs extra insatser är äldre personers läkemedelsanvändning.

Agneta Karlsson poängerar att det här är första gången som parterna träffats sedan den nya regeringen tillträtt och att man därför inte har landat i exakt hur målen kommer att se ut.

– Men det finns en stor samsyn kring att vi behöver minska antalet områden och fokusera mer kring dem. Nästa möte hålls i maj och då går vi vidare med hur vi ska revidera strategin, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev