Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riksdagen splittrad om medicinsk åldersbedömning

Publicerad: 4 november 2015, 11:13

Centerpartiet och Kristdemokraterna går nu emot Moderaternas utspel om medicinsk åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn.


Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat öppnade Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, i förra veckan upp för att återinföra medicinska åldersbedömningar. Situationen med ensamkommande flyktingbarn beskrevs som ohållbar och partiet ville ha ”ordning och reda”.

Nu står det klart att de båda allianskollegorna Centerpartiet och Kristdemokraterna inte är inne på samma linje.

– Det finns väldigt stora osäkerhetsmoment i framför allt hur man ha använt resultatet av de här radiologiska undersökningarna, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till Sveriges Radios Ekot.

Det fjärde allianspartiet, Folkpartiet, är däremot positivt till medicinska åldersbedömningar.

– Det hävdas att de inte är tillförlitliga till 100 procent, och det är mycket tydligt i Socialstyrelsens rekommendationer att de inte är 100 vattentätt tillförlitliga. Det finns väldigt lite i det medicinska som är det, å andra sidan, säger Fredrik Malm (FP), till radion.

Miljöpartiet har ännu inte gett besked i frågan och Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger i en skriftlig kommentar till Ekot att frågan får hanteras i den översyn av ensamkommande barn som partierna enats om.

Sverigedemokraterna var inte inbjudna till de migrationspolitiska diskussionerna och Vänsterpartiet valde i slutskedet att stå utanför.

Relaterat material

M vill ha tillbaka medicinsk åldersbestämning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev