Politik
Riksdagen vill ha nationella riktlinjer för rehabilitering
Publicerad: 18 mars 2022, 14:29
Riksdagens beslut om att trycka på för nationella riktlinjer för rehab, habilitering och hjälpmedelsförsörjning gör företrädarna Ida Kåhlin, (överst) Lise Lidbäck och Cecilia Winberg mycket glada. Foto: Getty Images/Jonas Malmström/Håkan Sjunnesson/Emil Malmborg
Nu jublar fysioterapeuter, arbetsterapeuter och patienter. Riksdagen sätter press på regeringen att ta fram lagstiftning för nationella riktlinjer för rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. (1 kommentar)
– Det här är ett viktigt steg mot en jämlik rehabilitering, habilitering och hjälpmedelsförsörjning och vi är glada att det finns ett brett stöd och förståelse för det i riksdagen. Så ja, vi jublar absolut, säger Ida Kåhlin, ordförande för fack- och yrkesförbundet Sveriges arbetsterapeuter, en av de organisationer som drivit frågan.
Det tillkännagivande som riksdagen beslutat om innebär en uppmaning till regeringen att ta initiativ till lagstiftning och andra åtgärder som behövs för att utarbeta nationella riktlinjer.
Ida Kåhlin ger exempel på den ojämlikhet som råder i regionerna, I Östergötland finns det 145 arbetsterapeuter per 100 000 invånare, i Uppsala finns det bara 70.
– Det kan inte förklaras av demografiska skillnader, vad jag kan se, utan beror på att regionerna gjort olika prioritering. Det gäller också skillnader på vilka hjälpmedel som förskrivs, det visade ju Socialstyrelsen nyligen.
Läs mer: Debatt – ”Vi har en ojämlik hjälpmedelsförsörjning”
Cecilia Winberg, ordförande för Fysioterapeuterna, framhåller också att frågan har varit aktuell länge och att de som arbetat för den även finns bland kuratorer, sjuksköterskor, läkare och psykologer och patientorganisationer.
– Vi har drivit den här frågan så länge tillsammans, och är glada och stolta över förslaget. Tillgången till och förutsättningarna för rehabilitering är ojämlikt fördelad i landet. Med riktlinjer betonas det behovet, uppföljningen blir tydligare och kvaliteten kan förbättras, säger hon.
– Vi är glada för vår egen skull men framför allt för patienternas, tillägger Cecilia Winberg.
Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet, är också glad och säger att just rehabilitering sedan många år har varit en av förbundets viktigaste frågor.
– Ojämlikheten har förfärliga konsekvenser för människor som inte får rehabilitering och som måste bekosta sina hjälpmedel själva. Nationella riktlinjer är ett steg på vägen mot jämlik hälso- och sjukvård. Och det behöver vi, säger hon.
Tillkännagivandet bygger på förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig. De anser att tillkännagivandet föregriper det arbete som redan pågår i regeringen.
Riksdagen beslutade också om ytterligare två tillkännagivanden för bättre stöd till personer med funktionsnedsättning. Det ena handlar om att regeringen bör ge ett tilläggsdirektiv till Huvudmannaskapsutredningen om personlig assistans, det andra om en översyn av systemet med personligt ombud.
Läs mer: Samordnad rehabilitering tycks lindra smärta
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
2022-03-18
Har arbetat inom rehabiliteringen inom slutenvården samt på två olika kommuner och blivit förvånad och frustrerad över de stora skillnaderna när det gäller antalet fysioterapeut per antal invånare i kommunerna, det handlar om mångdubbla skillnader!
Reglerna för hjälpmedel samt resurser för förflyttningsutbildning för omvårdnadspersonalen skiljer sig också otroligt mycket åt: Vilket i sin tur självklart påverkar patienterna väldigt mycket. Välkomnar absolut Nationella Riktlinjer för rehabilitering!
Bodil Fysioterapeut