Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riksrevisionen: SKL har fått för stor roll

Publicerad: 3 februari 2017, 13:08

SKL har fått en för stor roll i styrningen av vården. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

I Riksrevisionens slutrapport om statens styrning av vården anklagas regeringen för att styra sjukvården med fel metoder. Riksrevisionen är kritisk till den stora roll som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har kommit att spela. I granskningsrapporten skriver Riksrevisionen att regeringen i och med de många överenskommelserna med SKL har frångått principen om att statsbidrag i första hand ska ges i form av generella bidrag.

Genom att komma överens med SKL om riktade bidrag till landstingen för olika ändamål har regeringen försökt att höja ambitionsnivån i sjukvården, skriver Riksrevisionen. Men myndigheten är tveksam till om de riktade bidragen har varit lyckosamma och skriver att de ofta har varit tidsbegränsade vilket lett till att det varit svårt för landstingen att arbeta långsiktigt.

Riksrevisionen konstaterar att regeringen har gett SKL en myndighetsliknande roll trots att det är en intresseorganisation för kommuner och landsting. Detta är enligt granskningsrapporten problematiskt. Inte bara på grund av att SKL inte är opartiskt utan också för att insynen och transparensen är mindre än i en myndighet.

I granskningsrapporten föreslår Riksrevisionen att regeringen istället ska ge Socialstyrelsen en större roll i styrningen av sjukvården. Riksrevisionen skriver också att Socialstyrelsen har tolkat sitt eget uppdrag för restriktivt. Därför vill Riksrevisionen att regeringen ska tydliggöra Socialstyrelsens roll i att stödja sjukvårdshuvudmännen.

Relaterat material

Riksrevisionen: SKL har fått för stor roll

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev