Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riktade bidrag här för att stanna

Publicerad: 11 november 2015, 11:34

Välfärden ska fredas var budskapet från finansministern på SKL-kongressen. Men några löften om mer generella statsbidrag kunde hon inte ge.


Finansminister Magdalena Andersson (S) talade till ombuden när Sveriges kommuner och landstings kongress inleddes i Karlstad på onsdagen. En stor del av talet kretsade kring den pågående flyktingkrisen. Magdalena Andersson konstaterade att läget innebär påfrestningar på Sveriges ekonomi. Men hon slog fast att detta inte är något som ska gå ut över vård, skola och omsorg.

– I ett tufft ekonomiskt läge så ska välfärden så långt det är möjligt fredas, sade Magdalena Andersson.

När det blev dags för frågestund kom mycket att handla om de statliga bidragen till kommuner och landsting. Flera frågeställare konstaterade att det har blivit allt fler riktade bidrag som är öronmärkta för olika områden och efterlyste mer generella statsbidrag och mindre statlig detaljstyrning.

– Vi har i dag över 80 riktade statsbidrag, vi har aldrig haft så många och det är problematiskt, sade Anders Knape (M), andre vice ordförande i SKL.

Men finansministern kunde inte ge något löfte om en minskning av de riktade statsbidragen. Hon konstaterade att det är en konsekvens av hur riksdagsläget ser ut.

– Ju fler partier som är involverade i en budgetprocess, desto mer intresserade är man av att sätta avtryck av sin politik och då vill man ha riktade statsbidrag, sade Magdalena Andersson.

Hon fick också frågor om kompetensförsörjningen i välfärden och slog fast att det inte räcker att bara skapa fler utbildningsplatser för bristyrken.

– Det är många sjuksköterskor som inte jobbar som sjuksköterskor. Vi kan utbilda hur många sjuksköterskor som helst. Det hjälper inte om de inte vill fortsätta att jobba som sjuksköterskor. Hur vi ska få dem som vi har utbildat att stanna kvar i sitt yrke i välfärden tror jag blir en viktig fråga de kommande åren, sade Magdalena Andersson.

Relaterat material

Heta vårdfrågor på SKL-kongress

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev