onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rödgröna oppositionen enig om ändrad sjukförsäkring

Publicerad: 19 januari 2010, 07:51

Rödgröna oppositionen enig om ändrad sjukförsäkring

Foto: Enig opposition.

En ny rehabiliteringsfond och avskaffad ”stupstock” efter 550 dagar. Så vill den rödgröna oppositionen förändra sjukförsäkringen vid en valseger.


Sjukförsäkringen har debatterats intensivt sedan en grupp cancerläkare från Karolinska universitetssjukhuset kritiserade de dåvarande reglerna för en dryg månad sedan. Sedan dess har företrädare för oppositionen riktat hård kritik mot regeringen vid flera tillfällen.

Nu har de rödgröna enats om hur de vill förändra sjukförsäkringen vid en eventuell valseger. Huvuddragen presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, tisdag.

Vi vill inte gå tillbaka till den situation vi hade under förra mandatperioden då alltför många lämnades utan aktiva insatser och stöd för att komma tillbaka i arbete. Vi har därför utvecklat och omprövat vår politik för att få fler sjuka människor tillbaka i arbete och till en fungerande livssituation , skriver Mona Sahlin (s), Peter Eriksson (mp), Maria Wetterstrand (mp) och Lars Ohly (v).

För att uppnå målen vill oppositionen bland annat göra följande:

■ Statliga resurser satsas i en rehabiliteringsfond. Den exakta utformningen avgörs efter valet.
     ■ Prövningen mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar avskaffas. I stället ska det göras en fördjupad utredning om möjligheterna att återgå till arbete.
     ■  Stupstocken  efter 550 dagar avskaffas. De som har utförsäkrats genom regeringens regeländringar ska kunna återförsäkras.

De rödgröna är också överens om att taket ska höjas till tio basbelopp och att ersättningen i sjukpenningen ska vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden.

Läs debattartikeln:

 Så blir sjukförsäkringen om vi vinner valet i höst  (i Dagens Nyheter)

Relaterat material

Statsministern dömer ut oppositionens utspel

Näringslivet sågar rödgrönt förslag till sjukförsäkring

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev