fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rödgröna vill höja skatten i Skåne

Publicerad: 23 september 2015, 08:54

Den rödgröna minoriteten i Skåne föreslår en skattehöjning för att öka tillgängligheten i vården. Men det är oklart om de kan få stöd för förslaget. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Budgetförslaget från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styr i minoritet i Region Skåne, innehåller ett förslag om en skattehöjning på 30 öre.

– Vi ser att tillgängligheten brister och vi vill använda skattemedlen till att åtgärda detta, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne till Dagens Medicin.

De drygt 700 miljoner kronor som skattehöjningen skulle ge ska därför öronmärkas till en särskild tillgänglighetssatsning på de skånska sjukhusen.

Men det är osäkert om det går att få igenom den föreslagna skattehöjningen. De rödgröna vill nu föra samtal med oppositionen.

– Vi är öppna för att diskutera innehållet i tillgänglighetspaketet, säger Anders Åkesson.

De fyra partierna i alliansen och Sverigedemokraterna har tidigare motsatt sig en skattehöjning.  Om de säger nej finns det ingen majoritet i regionfullmäktige för att höja skatten. Och alliansen ser ut att hålla fast vid sitt nej.

– Vi kommer att lägga en alliansbudget med förslag för att öka tillgängligheten. Vi tror inte att det behövs en skattehöjning för att öka tillgängligheten i vården, det går att göra inom befintliga ramar, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsregionråd i Skåne.

Vid förra årets budgetomröstning blev det dramatiskt då Socialdemokraterna och Miljöpartiet först taktikröstade på Sverigedemokraternas budget. Detta ledde till att de rödgröna sedan kunde få igenom sin egen budget. Om det kan bli taktikröstning även i år är oklart.

– Den frågan har jag ingen kommentar till i dagsläget, säger Anders Åkesson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev