Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S efterlyser certifierad vård

Publicerad: 14 maj 2009, 14:35

S efterlyser certifierad vård

Foto: Ylva Johansson (s).

För att få en jämlik vård behöver sjukvården i Sverige certifieras av staten. Det anser socialdemokraterna, som en reaktion på Socialstyrelsens rapport om den ojämlika vården.


Socialstyrelsens generaldirektör Lars- Erik Holm får svårt att få gehör från regeringen på kraven på en mer jämlik sjukvård. Det tror Ylva Johansson, tidigare socialminister och socialdemokratisk talesman i sjukvårdsfrågor.

– Den regering vi har prioriterar privat vårdföretagande och vårdvalssystem som belönar snabba insatser och ger sjuka mindre resurser. Klyftorna ökar istället för minskar. Lars-Erik Holm gör rätt som lyfter frågan om den ojämlika vården men det blir tufft för honom att få stöd från regeringen, säger Ylva Johansson.

Ett av socialdemokraternas förslag för att säkerställa att sjukvården håller hög kvalitet och ger vård på lika villkor är en nationell certifiering av all sjukvård, såväl privat som landstingsdriven.

– Detta innebär att staten regelbundet kontrollerar och ställer krav på att sjukvården verkligen följer de nationella riktlinjerna och att den arbetar mer förebyggande. Vi vill att det, genom en certifiering, ska säkerställas att sjukvården gör rätt från början. Statens tillsyn är i dag mer inriktad på att leta syndabockar i efterhand. Vi vill vända på detta, säger Ylva Johansson.

Mer detaljer om hur en nationell certifiering av sjukvården skulle kunna se ut kommer socialdemokraterna att presentera före sommaren.

Relaterat material

Klassklyftor syns i vården

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev