fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S: Gratis influensavaccin till alla över 65

Publicerad: 4 september 2018, 10:45

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Socialdemokraterna lovar kostnadsfritt influensavaccin till alla över 65 år. Något som redan erbjuds i 16 av landets 21 landsting.

Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällStrandhällVaccinInfluensa

LB


Utspelen duggar tätt på vårdområdet. Socialdemokraterna lovar en kvarts miljard kronor till regioner och landsting för att alla över 65 år ska kunna erbjudas kostnadsfri vaccinering mot influensa.

­– Det handlar om en likvärdighet, du ska inte behöva fundera på om du har råd eller inte, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Det här finns ju redan i 16 av 21 landsting?

–Vi vet, men pengarna kommer att fördelas till alla landsting, vilket frigör resurser till andra satsningar, som till exempel pneumokockvaccination.

Enligt de patientavgifter som redovisas av Sveriges Kommuner och Landsting för 2018 är det Västerbottens läns landsting, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Västra Götalandsregionen och Region Halland som tar ut patientavgift. Den varierar mellan 60 och 100 kronor.

Målsättningen är att satsningen ska genomföras någon gång under den kommande mandatperioden, om partiet får fortsätta i regeringsställning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev