Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S i Jönköping vill dra ner på 1177 Vårdguiden

Publicerad: 11 juni 2018, 10:03

Marcus Eskdahl.

Foto: Johan Werner Avby, Thinkstock

Genom att fördela om resurser från 1177 Vårdguiden till vårdcentralerna hoppas Socialdemokraterna i Jönköping kunna öka tillgängligheten.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länDigital vård

– Vi är inte nöjda med tillgängligheten och har också fått mycket kritik från medborgarna för långa väntetider och för att de blir utslängda ur kön, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd och 2:e vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län, till Dagens Medicin.

Han lägger till.

– Eftersom 1177 är första linjens vård så måste det fungera, det är inte acceptabelt.

Förslaget om att fördela om resurserna ligger i Socialdemokraternas regionalpolitiska program för Jönköpings län som presenterades nyligen. I nuläget är partiet i opposition och regionen styrs av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Det kristdemokratiska regionrådet Mia Frisk motsätter sig förslaget och skriver på Twitter att 1177 Vårdguiden ska utvecklas.

Enligt statistik från Region Jönköpings län har andelen besvarade samtal vid 1177 Vårdguiden gått från 73 procent 2015 till 63 procent 2017. Samtidigt har medelväntetiden gått från 12 till 19 minuter. Totalt rör det sig om 22,7 årsarbetare som enligt Socialdemokraternas förslag skulle flyttas från 1177 Vårdguiden till regionens vårdcentraler.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev