måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S kan falla i Dalarna efter 92 års styre

Publicerad: 10 september 2018, 15:22

Lisbeth Mörk-Amnelius ordförande för Dalarnas sjukvårdsparti, är en av dem som kan vara med och välta Socialdemokraterna i Dalarna.

Landstinget Dalarna står inför ett historiskt maktskifte. Efter 92 år vid rodret ser Socialdemokraterna ut att tvingas stiga åt sidan.

Ämnen i artikeln:

Valet 2018Landstinget Dalarna

Sjukvårdsalliansen, det vill säga M, L, KD och Dalarnas sjukvårdsparti, får den här mandatperioden med sig Centern som tidigare period varit stödparti för Socialdemokraterna.

Ulf Berg, moderat oppositionsråd, har redan pratat ihop sig med C som blir det näst största partiet i Sjukvårdsalliansen. Tillsammans har de i så fall 48 procent av rösterna vilket är 40 mandat. S, MP och V har 33 mandat.

– Så nu kör vi, säger Ulf Berg till Dagens Medicin.

Den enda risken han kan se är att S, V och MP går ihop med Sverigedemokraterna, som fick 13,6 av rösterna, och går emot Sjukvårdsalliansen. Men att den rödgröna sidans partier skulle göra sig beroende av SD har han svårt att tänka sig.

– Den risken skulle jag säga är näst intill obefintlig. Vi samarbetar inte heller med SD, det tänker jag inte ändra mig om, även om vi är artiga mot dem, säger Ulf Berg.

En av vinnarna i Sjukvårdsalliansens framgång är Lisbeth Mörk-Amnelius, ordförande i Dalarnas sjukvårdsparti.

– Nu kan det bli maktskifte i Dalarna efter 92 år med rött styre. Det känns det jättebra att få vara med om.

Lisbeth Mörk-Amnelius är dock lite försiktig och poängterar att resultatet är preliminärt och att poströsterna kan betyda mycket i ett litet landsting som Dalarna.

Dalarnas sjukvårdsparti har suttit i fullmäktige sedan 2006 och fick i år 6 mandat, 2 fler än vid förra valet.

Dagens Medicin har sökt de socialdemokratiska landstingsråden för en kommentar.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev