Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S kräver krismöte inför NKS-flytten

Publicerad: 15 november 2016, 13:58

Erika Ullberg (S), finanslandstingsråd (S) i opposition.

Foto: Magnus Selander

Personalbrist när förlossning och neonatal delas. En chef på tema hjärta-kärl slutar då han inte tycker patientsäkerheten kan garanteras. Blåsvädret kring NKS-flytten får Socialdemokraterna att kräva krismöte.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Socialdemokraterna kräver att Moderaterna i Stockholms läns landsting kallar Karolinskas sjukhusdirektör till ett möte onsdag morgon inför den första delen av flytten till Nya Karolinska i Solna, NKS, på söndag.

– VI är oroade att alliansen inte har kontroll över förberedelserna inför flytten. Vi har ju sett larmrapporterna och kräver att sjukhusledningen kallas till landstingsrådsberedningen, säger Erika Ullberg (S), finanslandstingsråd i opposition till Dagens Medicin.

Bakgrunden är de senaste dagarnas nyheter om personals upplevda hot mot patientsäkerheten i samband med flytten. På måndagen berättade Dagens Nyheter om personalbrist när neonatalavdelningen flyttar till Nya Karolinska, medan förlossningen blir kvar på det gamla stället. Och på tisdagen förklarade en av de tilltänkta cheferna på NKS att han lämnade sin chefsposition efter de risker han sett.

Landstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) svarar på Socialdemokraternas krav med en inbjudan.

– Jag har regelbundna träffar med klinikledningen. Nu när Socialdemokraterna skrev ett pressmeddelande är det naturligt att oppositionen deltar i mötet med delar av ledningen i morgon (onsdag).

Socialdemokraterna vill också att Moderaterna tar kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att de ska granska säkerheten kring flytten.

– Det var en ny frågeställning för mig, svarar Torbjörn Rosdahl.

– En granskning ska vi tåla. Däremot har jag inte tänkt bjuda in Ivo till en granskning fem dagar före flytt.

Kan du som politiker dra i nödbromsen?

– Absolut. Och jag har yttersta ansvar. Men än så länge bedömer sjukhusledningen att det ska fungera och jag har fullt företroende för dem.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev