Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S lovar 500 miljoner för att kapa köer

Publicerad: 26 juni 2018, 11:45

Annika Strandhäll (S).

Foto: Linda Berglund

UPPDATERAD: De landsting som har köer ska få riktade resurser på sammanlagt på 500 miljoner kronor årligen för att kapa köerna. Det lovar Socialdemokraterna.


Vallöftena på vårdområdet duggar tätt just nu från Socialdemokraterna. I måndags utlovades 2,3 miljarder för att vårdcentralerna ska kunna ha öppet längre och för att stärka vårdguiden 1177. Under tisdagen kom nästa löfte. Vårdköerna ska kapas med hjälp av 500 miljoner kronor per år till landstingen, som får krav på motprestationer.

– Det kan handla om att köpa vård från andra landsting, eller att de får finansiera en del av en satsning för att beta av köerna. Det kommer att se olika ut i olika landsting, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Socialdemokraterna vill också ha patientkontrakt i hela landet, enligt samma modell som redan provats i Kalmar, Norrbotten och Halland.

– När du lämnar vården ska du ha med dig en tid i handen för ditt nästa besök. Det är viktigt inte minst för multisjuka äldre och kroniker, säger Annika Strandhäll.

Med dagens besked har Socialdemokraterna lovat sammanlagt 14,3 miljarder kronor till vården.
Moderaterna är måttligt imponerade.

– De vill ge pengar till de landsting som har de längsta köerna. Det har Socialdemokraterna försökt med förr. Det fungerade inte då och det kommer inte att fungera nu heller, säger Camilla Waltersson Grönvall, sjukvårdspolitisk talesperson.

Inte heller Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson ger mycket för vallöftet.

– Köerna är ett jätteproblem, och då måste man göra saker som ger effekt.  Vi i Alliansen provade en annan modell 2011 och gav pengar till de landsting som hade kortat köerna. Det är då det händer något.

Relaterat material

S lovar fler anställda på vårdcentralerna

S lovar pengar för ambulanshelikoptrar

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev