torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S lovar pengar för ambulanshelikoptrar

Publicerad: 27 februari 2018, 13:57

Socialdemokraterna vill utöka antalet ambuslanshelikoptrar från nio till femton. Foto: Stig Hammarstedt

Socialdemokraterna lovar en kvarts miljard mer till ambulanssjukvården från 2019.

Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdVårdpolitik

Ett syfte är att öka antalet ambulanshelikoptrar i landet, uppger statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i Gällivare. Besöket är en del i den vårdturné som statsministern är ute på.

- Alltför ofta är det ekonomin som avgör varför tillgången till snabb vård är så olika, säger Löfven i ambulansgaraget på Gällivare sjukhus.

För att vården ska bli mer jämlik vill därför Socialdemokraterna satsa en kvarts miljard på ambulanssjukvården från 2019, och en permanent förstärkning med en halv miljard från 2020.

Hur pengarna ska fördelas, om regeringen får fortsatt förtroende efter valet i september, blir enligt Magdalena Andersson en fråga för Sveriges kommuner och landsting att komma överens om med regeringen.

- Vi vill bygga ut täckningen för ambulanshelikoptrar, så att det finns fler i landet, men vi vill också stärka ambulansverksamheten generellt, säger Andersson.

Målet är att responstiden på de allvarligaste larmen, så kallade prio 1, ska vara 15 minuter i hela landet, enligt Andersson.

Antalet helikoptrar bör öka från dagens nio till femton på sikt, enligt S.

Relaterat material

Löfven: 14 000 nya anställda i vården på fyra år

Facken: Enbart fler vårdanställda räcker inte

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev