onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S och Bevara Akutsjukhusen ska samarbeta i Jönköping

Publicerad: 29 oktober 2018, 09:48

Marcus Eskdahl. Foto: Johan Werner Avby

Nystartade Bevara Akutsjukhusen får en avgörande roll i styret av Region Jönköpings län. Nu ska de samarbeta med Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln:

Valet 2018Region Jönköpings län

LB


I helgen kom beskedet att Bevara Akutsjukhusen (BA), som fick sju mandat i valet till regionfullmäktige, skriver under ett samverkansavtal med Socialdemokraterna, istället för att fortsätta de långt gångna förhandlingarna med Alliansen. På sin Facebooksida skriver partiet, som direkt efter valet inte ville låsa sig till något block, att de skulle få för lite inflytande i nämnder och styrelser om de inte samverkar med andra partier.

– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att en samverkan med Socialdemokraterna skulle ge oss störst möjlighet att föra den politik som vi blivit framröstade att föra, skriver de.

Marcus Eskdahl, regionråd för S, säger att sedan tidigare finns överenskommelser mellan S, V och MP och att ambitionen nu är att fortsätta förhandla för att bilda ett majoritetsstyre.

– Kontakter är tagna med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger han till Dagens Medicin.

Samverkansavtalen innebär att S, V, MP och BA har 36 av fullmäktiges 81 mandat, de fyra allianspartierna 34.

Nästa vecka är det första sammanträdet för det nyvalda regionfullmäktige. På dagordningen står budget. Alliansen har lagt fram ett budgetförslag, S och MP har lagt ett gemensamt förslag. Det finns redan en bred samsyn kring en skattehöjning på 50 öre nästa år och en möjlig lösning är att skattesatsen, som måste fastställas i november, lyfts ur som ett eget ärende, medan resten av budgeten skjuts upp till december.

– Vi tycker att det är viktigt att inte forcera fram ett budgetbeslut. Det är en knepig situation utifrån det parlamentariska läget och det finns tid att förhandla fram något bra, säger Marcus Eskdahl.

Relaterat material

Alliansen vill höja skatten i Jönköping

Landstingen får ny färg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev