Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S och M bildar majoritet i Jämtland Härjedalen

Publicerad: 14 oktober 2015, 08:08

Den ekonomiska krisen i Region Jämtland Härjedalen har lett fram till att Socialdemokraterna nu bildar ny majoritet tillsammans med Moderaterna.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Efter valet förra hösten kunde Socialdemokraterna bilda majoritet i Region Jämtland Härjedalen, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men majoriteten var bräcklig och hade bara ett mandats övervikt.

När regionen nu står inför ett underskott på runt 600 miljoner kronor behövs stadga i de politiska besluten, tycker regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S).

– I det allvarliga ekonomiska läge som regionen befinner sig så behövs det ett tydligt politiskt ledarskap och vi kan vara det tillsammans med Moderaterna, säger hon till P4 Radio Jämtland.

Beslutet att gå samman med Moderaterna innebär att S avbryter samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Tillsammans får M och S nu 33 av landstingets 55 mandat.

– Vi måste ta tuffa beslut och lägga de ideologiska skygglapparna åt sidan och bli mer pragmatiska. Regionen befinner sig i ett ekonomiskt undantagstillstånd där vi måste låna pengar till driften, säger Christer Siwertsson, tidigare oppositionsråd för (M), till Dagens Medicin.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev