tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S-politiker kräver svar om NKS-modell

Publicerad: 17 april 2018, 13:03

Melvin Samsom fick svara på Erika Ullbergs (S) frågor om Karolinskas tematiska organisationsmodell.

Foto: Pax Engström Nyström/Magnus Selander

Under tisdagen blev sjukhusdirektör Melvin Samsom utfrågad av oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) i ägarutskottet. Det handlade om Karolinska universitetssjukhusets kritiserade organisationsmodell.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Den nya organisationen på Karolinska universitetssjukhuset med indelning i teman i stället för i kliniker, har kritiserats vid åtskilliga tillfällen. Modellen saknar både evidens och internt stöd, enligt Erika Ullbergs uppfattning.

Under tisdagens möte i ägarutskottet i Stockholms läns landsting fick Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska, svara på några av hennes frågor om de ”konsultdrivna organisationsförändringarna”.

– Melvin Samsom svarade att beslutet om verksamhetsmodell fattades helt och hållet av sjukhusledningen och att politikerna inte hade något med beslutet att göra, som det ibland har spekulerats i. Iréne Svenonius sa samma sak, säger Erika Ullberg.

Iréne Svenonius (M) är finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Men Erika Ullberg är långt ifrån nöjd med det svaret.

– Det finns gränser för hur politiker ska detaljstyra sjukhus, men jag tycker att det är fel att politikerna sitter på läktaren medan sjukhusledningar gör experiment som påverkar grundläggande verksamheter som antalet utbildningsplatser för ST-läkare och kapaciteten att vårda de svårast sjuka. Det är ett ansvar landstinget måste ta, säger hon.

Nu vill hon gå till botten med frågan. I en skrivelse till Melvin Samsom, ägarutskott och Alliansen ställer hon tio frågor om exakt hur, var och när beslut fattades, på vilka grunder, vilka resultat som hittills visats vad gäller köer, resultat och nöjdhet, om andra köer förlängts i och med att fokus lagts på att korta köerna till canceroperationer och många fler.

Iréne Svenonius har en annan syn än Erika Ullberg vad gäller politisk styrning av sjukhusen.

– Sjukvården ska skötas av proffsen som arbetar i vården. Vi behöver mer av decentraliserat beslutsfattande och ansvarstagande i svensk sjukvård, inte mer av politisk detaljstyrning, säger Irene Svenonius (M), i en mejlad kommentar till Dagens Medicin.

Erika Ullberg önskar svar på skrivelsen  vid ägarutskottets möte i maj. Melvin Samsoms svar väntas först vid mötet i juni.

Relaterat material

Karolinska svarar om värdebaserad vård

”Befängt att förkasta modell utan evidens”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev