Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

(S) Skuggbudget i VGR vill dra ner på extern vård

Publicerad: 10 maj 2019, 12:41

Håkan Linnarsson.

Foto: Peter Wahlström, press

Inga sparbeting och en extra låglönepott. Det är två av förslagen i socialdemokraternas skuggbudget i Västra Götalandsregionen. Satsningarna ska finansieras med minskade köp av extern vård och neddragen central administration.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Budgetförslaget innehåller enligt partiet en satsning på en miljard kronor mer till vården än de styrande partiernas budget. Inget sparbeting läggs på sjukvården. I stället vill Socialdemokraterna satsa en dryg miljard mer på sjukvården jämfört med regionstyrets budgetförslag.

Drygt 600 miljoner kronor vill partiet lägga på särskilda personalsatsningar. Det ska gå till höjda grundlöner i sjukvården, en ökad satsning på jämställda löner och en extra låglönepott, skriver de i ett pressmeddelande. Socialdemokraterna vill bland annat också ha avgiftsfria besök hos sjuksköterska i primärvården för alla som är 65 år och äldre, familjecentraler i alla kommuner och avgiftsfria besök för unga till läkare och psykolog på ungdomsmottagningar.

Samtidigt ska skattesatsen förbli densamma enligt budgetförslaget. Håkan Linnarsson är partiets oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Hur tänker ni er att allt detta ska finansieras?
– Det handlar om två delar. Den största delen är att vi drar ner på extern vård. I dag köper vi “operationer på stan”, vilket kostar mycket mer, ibland så mycket som dubbelt så mycket, som när vi utför operationerna själva på Sahlgrenska, säger Håkan Linnarsson.

Den andra delen är att ersättningen räknas ner för andra verksamheter än sjukvården, berättar han. Den centrala administrationen, koncernkontoret och regionstyrelsen får mindre pengar.

– Vi måste bli smartare på att spara in på det som inte är den patientnära verksamheten. Det kan inte vara så att det är sjukvården som håller igen och administratörerna fortsätter spendera, säger Håkan Linnarsson.

Socialdemokraterna är dock inte dogmatiska i detta, betonar han. All extern vård ska inte bort.

– Det är varken önskvärt eller rimligt. Den köpta vården fyller en funktion. Men nu är det lite grann som att vi i stället för att ha en fast brandkår, hyr in brandpersonal så fort det brinner. Det blir också svårt att bedriva en sammanhållen vård för patienterna som det är nu, säger Håkan Linnarsson.

Det blågröna minoritetsstyren kom nyligen med sitt budgetförslag, som innehöll förslag om mindre detaljstyrning. Fullmäktige ska besluta om budgeten i juni.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev