lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill ha kommission för jämlik hälsa

Publicerad: 5 april 2013, 06:11

Vård för papperslösa, en kommission för jämlik hälsa och en nationell handlingsplan för psykiatrin. Det var tre av S-kongressens beslut på sjukvårdsområdet.


Partistyrelsen valde att gå ombuden till mötes på flera områden när kongressen behandlade sjukvårdsfrågorna på torsdagskvällen. Kongressen tar i Göteborg ställning till ett framtidskontrakt där den socialdemokratiska politiken för framtiden utformas. I avsnittet om sjukvård i framtidskontraktet berördes först inte psykiatrin. Men efter krav från flera ombud blev det  ändring på detta.

Kongressen slog fast att det behövs en nationell plattform och handlingsplan för psykiatrin som ska slå fast vad som är psykiatrins uppdrag och hur den ska utvecklas.

– Lokalerna inom psykiatrin är eftersatta och fortbildningen av personalen är eftersatt. Jag är glad över att de psykiska sjukdomarna tas upp. När vi kommer till makten 2014 får vi inte svika de psykiskt sjuka längre utan gå dem till mötes, sade läkaren Sven Britton, som är ombud från Stockholm.

En annan fråga där ombuden fick gehör gällde jämlik hälsa. Efter att flera ombud krävt en kommission för jämlik vård så beslutade sig partistyrelsen för att ställa sig bakom detta krav.

– I dag dör många människor i förväg i onödan på grund av klasstillhörighet, sa ombudet Johan Sjölander från Stockholm.

I förslaget står det att kommissionen för jämlik hälsa ska arbeta för att "åtgärda de stora folkhälsoklyftorna vi har i vårt land".

Partistyrelsen ändrade sig också när det gällde förslaget från Kalmar om en nollvision för undvikbara vårdskador. Detta förslag bifölls nu och Socialdemokraterna ska arbeta för en sådan nollvision.

Partistyrelsen fick bakläxa när det gäller vård för papperslösa där kongressen med stor majoritet beslutade om en skrivning som säger att papperslösa ska ha rätt till samma vård som alla andra som bor i Sverige.

– Så länge polisen kan hämta papperslösa på sjukhus så har vi inte vård på lika villkor. Vi vill förtydliga att vård på lika villkor även ska gälla papperslösa och asylsökande, sa Petra Larsson, ombud från Stockholm.

Kongressen klubbade enhälligt förslaget om att utöka vårdgarantin till att inkludera  alla delar i vårdkedjan. Även förslaget om förbud mot privata försäkringspatienter på offentligt finansierade sjukhus och förslaget om förbud mot försäljning av region och universitetssjukhus bifölls utan debatt av en enig kongress.

Relaterat material

Vårdfrågorna i fokus i kväll

S-ombud redo för strid om vinsterna i välfärden

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev