Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill se renodlad personalsatsning

Publicerad: 23 november 2022, 14:04

Mikael Damberg presenterar Socialdemokraternas budgetförslag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya pengar till personalsatsningar ska öka antalet vårdplatser och minska vårdköer.
Så resonerar Socialdemokraterna i sin skuggbudget.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaRegeringenToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


– Man måste också säga att det är fullt rimligt att en del tillfälliga bidrag löper ut, sa Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg på onsdagen när han presenterade partiets samlade budgetmotion.

Det han refererade till var att regeringen i sin budgetmotion, som bygger på en överenskommelse med Sverigedemokraterna, låter runt 18 miljarder i tillfälliga statliga bidrag som bland annat går till återhämtning, uppskjuten vård och testning under 2022 – försvinna nästa år, vilket innebär att regionerna går miste om dem.

Pandemibidragen verkar därmed bli ett stort avbräck som halverar sjukvårdens kärnanslag 1:6.

Regeringen har i budgetpropositionen inför nästa år dock föreslagit att två miljarder kronor i riktade statsbidrag bör gå till att öka antalet vårdplatser på akutsjukhusen.

I sin skuggbudget, som Socialdemokraterna i dag onsdag presenterade, vill partiet omvandla en av dessa vårdplatsmiljarder till personalsatsningar.

Fredrik Lundh Sammeli.

Foto: Jessica Gow/TT

Fredrik Lundh Sammeli (S) är gruppledare i riksdagen, socialutskottets vice ordförande, och partiets sjukvårdspolitiska talesperson.  

– Det jag tycker att regeringen tydligt missar med sitt förslag är att man ju inte får bort vårdköerna med mer pengar, utan det behövs mer personal. Regioner och kommuner behöver anställda fler och erbjuda personalen bättre villkor och arbetsmiljö, säger han.

– Vår förstärkning där vi satsar på personalen, är ett bättre sätt att säkra vårdplatser än genom att tillföra en ny, extra miljard nästa år.

 Läs också: Få skattehöjningar väntar i regionerna 

Partiet vill i stället permanenta den satsning på personal i vården som initierades under den förra mandatperioden och i dag omfattar 2 miljarder per år. Från och med 2023 vill Socialdemokraterna utöka denna med 850 miljoner kronor 2023.

Därtill föreslås att 250 miljoner kronor nästa år, likt i år, ska användas till fler VFU-platser, verksamhetsförlagda utbildningsplatser, för sjuksköterskor. En satsning som, enligt Fredrik Lundh Sammeli,  regeringen vill sätta stopp för i år.

För att klara bristen på personal på sikt vill Socialdemokraterna dock nu att riksdagen tillsätter en parlamentarisk beredning för hela välfärdens kompetensförsörjning.

Vårdfacken vill i stället se en kriskommission för vårdens frågor, vad kan en välfärdsberedning åstadkomma för vården?
– Det behövs en nationell samling om vi ska klara av att vända utvecklingen. Det är en satsning på samma linje som fackens, med samma syfte att samlas kring de här utmaningarna och ge frågorna det rätta fokuset framåt, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Kommer ni att få gehör för en sådan beredning i riksdagen?  
– Min önskan är ju att ledamöterna inte reagerar med ryggraden utan tänker efter först. Det naturliga för vissa är kanske att säga nej men detta är en avgörande fråga för framtiden.

I fråga om förlossnings- och kvinnosjukvård är S överens med regeringen om att tillskjuta 200 miljoner kronor mer nästa år.

Tidigare i veckan uppgav S också att man vill höja de generella statliga bidragen till regioner och kommuner med 12 miljarder, en fördubbling av de av regeringen föreslagna 6 miljarderna.

 Av dessa 12 miljarder tillfaller 3, 6 miljarder regionerna.

– I fråga hälso- och sjukvården är det tydligt för min del att den behöver en större kostym, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Socialdemokraterna vill också förlänga Äldreomsorgslyftet under åren 2023-2026, vilket regeringen däremot i sin budgetplanering planerar att stoppa efter utgången av 2023. 

– Vi menar att svensk äldreomsorg behöver bli mycket bättre och att det vore direkt olyckligt att inte fortsätta satsningen, säger partiets sjukvårdspolitiske talesperson.

Partiet vill samtidigt slopa regeringens förslag om ett fritidskort för unga, liksom flera satsningar som syftar till att minska ensamhet bland äldre, vilka man menar ryms inom andra utgiftsområden. 

Läs också: Så fördelas regeringens vårdpengar nästa år

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev