måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill stoppa att försäkringspatienter går före

Publicerad: 17 december 2019, 08:13

Lena Hallengren. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Socialminister Lena Hallengren (S) vill förbjuda möjligheten att försäkringspatienter går före i vårdkön. Det säger hon till Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Lena Hallengren

Förslaget, som röstades ner av riksdagen i maj 2017, kommer att lyftas igen, efter att DN i en granskning kunnat visa på bortträngningseffekter där patienter med privat sjukvårdsförsäkring går före patienter med remiss från regionerna.

– Vi kommer lägga fram det här förslaget för riksdagen så att vi kan omöjliggöra för försäkringspatienter att gå före i kön, säger Lena Hallengren till tidningen.

Men från oppositionshåll pekar flera företrädare på att en lagändring är onödig, något även Lagrådet sade i samband med det förra förslaget.

– Lagen är tydlig med att gemensamt finansierad sjukvård ska ges efter medicinskt behov, utan hänsyn till vem som kan betala extra. Därmed behövs inte mer text som säger samma sak – däremot tydliga avtal, skärpt uppföljning och sanktioner om någon av oss kan tränga undan andra genom att betala extra, säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev