söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill stoppa fler OPS-lösningar

Publicerad: 4 september 2018, 07:43

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

En stopplag för OPS-lösningar inom vården. Det är det senaste vallöftet från Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln:

Valet 2018Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

LB


I februari tillsatte regeringen en utredning som ska utreda offentlig-privat samverkan (OPS), styrning och kontroll inom hälso- och sjukvården. Den ska vara klar i december 2019.

Men nu snabbar Socialdemokraterna på arbetet med att förhindra ”fler NKS-affärer”, som de skriver i ett pressmeddelande. Partiet går till val på en stopplag för OPS-lösningar i sjukvården.

Innebär det här att ni föregriper utredningen?

– Lite, kan man säga. Utredningen ska titta på OPS-lösningar på alla områden, stopplagen gäller enbart sjukvård som bedrivs av landsting. Det är ju fullt möjligt att utredaren kommer fram till ett sådant lagförslag. Sedan får vi se hur det ser ut och om det går att få igenom riksdagen, säger Victor Harju, pressamordnare hos socialminister Annika Strandhäll (S).

I direktiven till utredningen, som leds av Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, ingår bland annat att syna och kartlägga formerna för offentlig-privat samverkan (OPS-lösningar), styrning och kontroll i landstingen och att lägga förslag på lag- eller regelförändringar om sådana behövs.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting står bakom vallöftet

– Vården på Nya Karolinska är fantastisk, men det är tack vare personalen och trots OPS-avtal och brister i byggnaden. Vi har hela tiden varit emot OPS-lösningen eftersom vårdens pengar ska gå till vård, säger hon i pressmeddelandet.

Relaterat material

Sofia Wallström utreder NKS

Regeringens utredning ska granska OPS-lösning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev