lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så blir Coronakommissionens dom om skolor och publiktak

Publicerad: 25 februari 2022, 12:08

Coronakommissionen anser bland annat att fler verksamheter borde ha stängts under det inledande skedet i pandemin. Foto: Jessica GowAmir Nabizadeh/Andreas Hillergren/TT

Sverige borde ha infört ett inreseförbud i mars 2020, anser Coronakommissionen. Men tycker att det var rätt att hålla skolor och förskolor öppna.

Ämnen i artikeln:

CoronakommissionenCovid-19

T

TT


Coronakommissionen, som lämnade över sitt slutbetänkande till regeringen under fredagen, anser att fler verksamheter borde ha stängts under det inledande skedet i pandemin. I mitten av mars 2020 borde till exempel köpcentrum, restauranger, kultur- och idrottsevenemang, frisörsalonger, simhallar och liknande ha stängts.

Lagstöd för att genomföra sådana stängningar borde vid den tiden ha funnits på plats, anser kommissionen

Man anser också att de hemvändande sportlovsresenärerna borde ha fått striktare förhållningsregler med hemkarantän i minst sju dagar. Detta mot bakgrund att det vid den här tiden var känt att det var en stor smittspridning i bland annat Italien och att äldre löpte särskilt stor risk att insjukna och dö i covid-19.

Folkhälsomyndigheten borde ha kommunicerat sina råd och rekommendationer som tydliga förhållningsregler, anser Coronakommissionen.

Flera av de allmänna råd som myndigheten utfärdade var otydliga, anser kommissionen.

”Det gäller i synnerhet hur de kommunicerades. Det gavs råd om att var och en bör ”hålla avstånd till varandra”, att personal på arbetsplatser skulle hålla ”lämpligt avstånd” och att besökare på restaurang skulle hålla ”vettigt avstånd” till sina medgäster”, står det i slutbetänkandet.

Läs också: Regeringen för beroende av Folkhälsomyndigheten 

Diskussioner uppstod om vad som avsågs och kommissionen anser att utrymmet för egna tolkningar ofta blev för stort.

En annan slutsats är att åtgärderna passade vissa samhällsgrupper bättre än andra – och andra fick ta en större sjukdomsbörda.

”De vidtagna åtgärderna har således många gånger passat bättre för en välutbildad medelklass med goda möjligheter att skydda sig mot smitta, navigera i vårdsystemet och arbeta hemma”, står det i slutbetänkandet.

Däremot anser kommissionen att det var rätt att inte stänga skolor och förskolor och noterar att regeringen aktivt drev på för öppethållande.

”Men i övrigt är det minst sagt oklart om det var regeringen som vid denna tid gjorde de slutliga avvägningarna mellan olika samhällsintressen,” skriver kommissionen.

Det går inte riktigt att veta, anser kommissionen, om regeringen jämförde och värderade åtgärder mot vad andra regeringar beslutade om.

”I en kris får det inte råda oklarhet om vem som leder. Regeringen bär ansvaret även för dessa oklarheter.” skriver kommissionen som anser att regeringen lyssnade för okritiskt till Folkhälsomyndigheten.

Läs också: Coronakommissionen: Regeringen för beroende av Folkhälsomyndigheten 

Fler artiklar om slutbetänkandet

Coronakommissionen: Dagens indelning i 21 regioner måste ses över

Regeringen för beroende av Folkhälsomyndigheten

Regionerna får kritik för bristande pandemiberedskap

”Det är i grund och botten väldigt sorgliga slutsatser”

Så blir Coronakommissionens dom om skolor och publiktak

Lena Hallengren om kritiken: Det var rätt vägval

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev