Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så blir regeringens nya life science-satsning

Publicerad: 5 februari 2018, 06:00

Jenni Nordborg, direktör för Vinnovas avdelning för hälsa, ska leda regeringens nya life science-kontor.

Foto: Samuel Åsgård

Regeringen lanserar nu sin nya organisation för life science. Jenni Nordborg ska leda det permanenta kontor som skapas.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den sista januari avslutades Anders Lönnbergs uppdrag som nationell life science-samordnare. Nu presenterar regeringen hur arbetet för att främja life science-sektorn ska se ut framöver. Jenni Nordborg, som är direktör för avdelningen hälsa på Vinnova, blir chef för det nya permanenta life science-kontoret. Hon kommer att ha kvar sin roll på Vinnova medan hon jobbar deltid med att leda regeringens kontor.

– Det ska bli roligt och spännande att få arbeta mer med de här frågorna. Den här sektorn är en stor och viktig del av svensk exportindustri och en viktig del för hela samhällsutvecklingen, säger Jenni Nordborg.

Målsättningen för kontoret är enligt regeringen att främja kunskapsutveckling, innovation och kvalitet i hälso- och sjukvården, omsorgen och vid universitet och högskolor samt att förbättra förutsättningarna för life science-företag att etableras och verka i Sverige. En av kontorets första uppgifter blir att ta fram en nationell life science-strategi.

– Vi har inte haft någon sådan tidigare. Det behövs för att vi ska få en vägplan för hur vi ska jobba för att göra Sverige till ett ännu mer attraktivt life science-land och få en ökning av antalet kliniska prövningar som genomförs i Sverige, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Just behovet av att få fler kliniska prövningar till Sverige är en av punkterna i den debattartikel hon har skrivit tillsammans med socialminister Annika Strandhäll (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) där de motiverar behovet av det nya life science-kontoret.

– Det handlar om att skapa en struktur och en miljö i sjukvården som är välkomnande för kliniska prövningar. En miljö där det finns ett nära samarbete med akademin, säger Helene Hellmark Knutsson

Relaterat material

”Regeringen tar ett helhetsgrepp om life science”

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev