Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så fördelas statens miljoner till psykisk hälsa

Publicerad: 22 december 2017, 08:51

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beslutade under torsdagen om en ny överenskommelse inom området psykisk hälsa.


Ämnen i artikeln:

SKR

Satsningen på psykisk hälsa bygger på regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet och innebär totalt 1 414 miljoner kronor för 2018. Det är 529 miljoner kronor mer 2018 och en satsning som alltså finns med i budgeten och som Dagens Medicin tidigare uppmärksammat.

Det som är nytt är hur pengarna ska fördelas. Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska 350 miljoner kronor fördelas mellan landsting och regioner för att genomföra utvecklingsinsatser på området. Kommunerna får även de dela på 350 miljoner kronor.

220 miljoner kronor ska fördelas för att stärka primärvårdens insatser mot psykisk ohälsa i alla åldrar. 250 miljoner kronor öronmärks för att stimulera landstingens och regionernas satsningar för barn och ungdomar. 130 miljoner kronor går till att förstärka ungdomsmottagningarnas arbete i både kommuner och landsting.

24 miljoner kronor går till ökad brukarmedverkan i kommuner och landsting och 40 miljoner kronor fördelas till landstingen för ökad tillgänglighet för att motverka psykisk ohälsa hos barn och unga i gruppen asylsökande och nyanlända.

30 miljoner kronor går till SKL:s nationella arbete med utveckling och administration. 10 miljoner kronor går till utvecklingsarbete på nationell nivå inom primärvårdssatsningen och ytterligare 10 miljoner kronor går till att fortsätta arbetet med att utveckla upp till sex regionala resurscentra i nära samverkan med kommuner och landsting/regioner samt berörda myndigheter.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev