Politik
Så ska ny lag stoppa dyr onödig vård
Publicerad: 5 mars 2015, 07:00
NY VERSION. Regeringens utredare Göran Stiernstedt vill ändra lagen så att kommuner och landsting tvingas att samarbeta bättre.
Ämnen i artikeln:
SlutenvårdFörslaget på ny betalningsansvarslag ställer krav på alla aktörer och väntas röra upp en hel del känslor.
I dag, torsdag, lämnar utredaren Göran Stiernstedt över betänkandet Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård till regeringen. Utredningens huvudsekreterare Anna Ingmanson förklarar att det handlar om ett förslag på en helt ny lag om hur det ekonomiska ansvaret mellan kommuner och landsting ska se ut för patienter som inte länge behöver vårdas på sjukhus.
– Det går inte att lappa och laga längre, konstaterar hon.
Enligt Anna Ingmanson råder det i dag stor brist på samsyn i frågan vilket i slutändan drabbar patienterna. För att råda bot på det föreslår utredningen att parterna ska träffa egna avtal och om det inte fungerar ska betalningsansvaret under vissa förutsättningar gå över till kommunerna efter tre så kallade fristdagar i stället för dagens fem, se faktaruta.
Förslagen kommer förmodligen att skickas ut på remiss av regeringen och under remissvändan är Anna Ingmanson närmast övertygad om att de kommer att mötas av väldigt mycket kritik.
Vilka kommer att vara negativa?
– Vi tror att kommunerna kommer att vara väldigt, väldigt negativa till det här. Väldigt, väldigt negativa, säger hon med tydligt eftertryck.
Utredningens förslag ställer bland annat kravet att landsting ska meddela patientens kommun ett preliminärt utskrivningsdatum inom ett dygn efter det att patienten skrivs in på sjukhus.
– Jag tycker faktiskt att det är realistiskt. Och det beror på att det är ett ganska vedertaget arbetssätt i dag. Ska du jobba effektivt ska du redan i samband med att du lägger in patienten göra en liten vårdplan, säger Göran Stiernstedt till Dagens Medicin.
Och lägger till:
– Sedan kommer det inte alltid att stämma. Men erfarenheterna från Norge säger att det ofta gör det.
Göran Stiernstedt medger att det alltid finns en risk att datumet blir en höftning från slutenvårdens sida.
– Men jag förutsätter att läkarkåren är så professionell att den tar det på stort allvar. Blir det för schablonmässigt kommer det slå tillbaka, säger han.
Göran Stiernstedt är inte oroad över att likvärdigheten i vård kommer att påverkas av att kommuner i samma landsting faktiskt kan teckna olika avtal med landstinget.
– Nja, det är samtidigt så att förutsättningarna kan variera om det är glesbygd eller tätort och kanske också med närhet till sjukhus. Jag kan se framför mig att grunderna är gemensamma men att det är enstaka saker som kan behöva variera.
Tror du att det kan bli rörigt för vården att hålla koll på avtalen?
– Ja, och det måste man ta med i beräkningarna, det får inte bli för rörigt för vården. Men det oroar mig inte.
En ny lag kan som tidigast träda i kraft vid halvårsskiftet 2016 även om det inte är troligt att det skulle gå så snabbt. Men att det bli en ny lag är Göran Stiernstedt övertygad om.
– Det tror jag absolut. Det är viktigt att man gör något åt det här, och då tänker jag verkligen ur patientperspektivet. Det är synd om man avstår.
Samtidigt är ni övertygade om att kommunerna kommer att slå bakut. Är du säker på att det kommer att vara tre fristdagar i den nya lagen?
– Ja, men vi har varit noga att hålla oss på en nivå som vi bedömer är fullt realistisk. Vi ser att det finns de kommuner som klarar det bra.
Utredningens förslag
■ Landsting och kommuner ska i första hand själva teckna avtal som reglerar betalningsansvaret för utskrivningsklara patienter.
■ I de fall parterna inte kan komma överens träder utredningens så kallade back up-lösning i kraft. Den innebär att kommunerna tar över betalningsansvaret tre kalenderdagar efter att slutenvården meddelat kommunen om att patienten är utskrivningsklar, att jämföra med dagens fem.
■ Back up-lösningen är villkorad med att slutenvården inom 24 timmar från det att en patient skrivs in meddelar kommunen och patientens kontakt i primärvården om ett preliminärt utskrivningsdatum.
■ Enligt siffror från Socialstyrelsen fick 2012 över 80 000 patienter stanna kvar på sjukhus i onödan. Totalt lägger landstingen varje år uppemot fyra miljarder kronor på vård som inte behövs.