Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så ska onödigt e-hälsoarbete undvikas

Publicerad: 23 januari 2017, 16:10

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vänster hand ska veta vad höger gör. Regeringen och SKL har kommit överens om en ny plan som bättre ska effektivisera e-hälsoarbetet i Sverige och bokstavligen sätta en standard.


Ämnen i artikeln:

Gabriel WikströmE-hälsomyndighetenInera

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har kommit överens om en ny samordning av e-hälsoarbetet i Sverige. Meningen är att komma ifrån ett läge där olika myndigheter och organisationer arbetar var för sig, utan att veta vad andra gör.

– Tanken med strukturen är att kunna få de viktigaste aktörerna i en organisation där man kan komma överens om vem som gör vad, undvika dubbelarbete och snabbare komma framåt. Det är den grundläggande idén bakom hela grejen, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Tillsammans har SKL och regeringen utformat en organisation som i toppen utgörs av politiska företrädare för båda sidorna, och som sedan innehåller olika nivåer ner till detaljområden inom e-hälsoutvecklingen.

Ett nytt nationellt forum för standardisering ska också inrättas. Det ska arbeta både semantiskt med att definiera termer så att alla parter vet att de pratar om samma sak, och tekniskt, med frågan om att få olika system att kommunicera med varandra.

Allt som allt ska regeringens och SKL:s plan skynda på arbetet att digitalisera vården och göra Sverige till ledande i e-hälsa.

– Det här gör att arbetet kommer att snabbas på. Man kommer att kunna fördela vem som ansvarar för vilken del i handlingsplanen, säger Gabriel Wikström.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev